ALBANSKI SPECIJALCI UPALI U KAMP IRANSKIH "MUDŽAHEDINA": Desetine povređenih, jedan preminuo

Novosti online

21. 06. 2023. u 12:54

NAJMANjE 35 osoba je povređeno, a jedan Iranac je preminuo, kada su albanski specijalci upali u kamp iranske organizacije Mudžahedin e-Kalk kod Drača.

АЛБАНСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ УПАЛИ У КАМП ИРАНСКИХ МУЏАХЕДИНА: Десетине повређених, један преминуо

Foto: Profimedia/Ilustracija

Policijska akcija usmerena je protiv terorističkih akcija i sajber kriminala, navodi se u nalogu Specijalnog suda u Tirani.

Suzavac i koškanje na ulazu u kompleks "Ašraf 3" nedaleko od Drača, obeležili su jučerašnji upad albanskih policajaca u sedište organizacije Mudžahedin e-Kalk u kojem se nalazi oko 3.000 Iranaca, koji su posle sukoba sa vlastima u Iranu pre desetak godina završili na obali Jadranskog mora.

Policija je upala u kamp iranskih prognanika posle odluke tužilaštva, koje je navelo da se njihove aktivnosti kose sa odredbama sporazuma iz 2014. godine, prema kojem su u Drač smešteni iz humanitarnih razloga.

Problemi su, tokom racije, nastali kada je od pripadnika ove organizacije zatraženo da predaju računare, što su iranski disidenti odbili i fizički se suprotstavili specijalcima.

Najmanje 35 osoba je povređeno tokom sukoba, a predstavnici organizacije Mudžahedin e-Kalk tvrde da je jedan od njihovih članova ubijen tokom policijske akcije.

Albanska policija pak tvrdi da je ova osoba preminula od posledica srčanog udara, te da je njegovo telo odmah prebačeno u mrtvačnicu u Draču, gde će uzrok smrti utvrditi poseban tim koji je, u međuvremenu, stigao iz Tirane.

- Nažalost, ova grupa se nije ponašala u skladu sa odredbama sporazuma iz 2014. godine - saopštilo je albansko Ministarstvo pravde.

Pripadnici iranske organizacije stigli su u Albaniju 2013. godine na intervenciju administracije predsednika SAD Baraka Obame koji im je tražio utočište posle serije sukoba sa pripadnicima Revolucionarne garde u Iraku.

Cilj organizacije Mudžahedin e-Kalk je obaranje vlade u Teheranu. Bivši albanski premijer Sali Beriša, za vreme čijeg su mandata iranski izgnanici i stigli u Albaniju, oštro je osudio upad policije u kamp u Draču, tvrdeći da je akcija izvedena po direktnom nalogu premijera Edija Rame.

(B92)

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Peterburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)