"TA POLITIKA JE DOŽIVELA POTPUNU PROPAST" Šef ruskog naftnog giganta: Evropa je potpuno zavisna od američkih energenata

Novosti onlajn

17. 06. 2023. u 13:45

EVROPSKA politika diverzifikacije je doživela potpunu propast – Evropa je postala potpuno zavisna od američkih energenata, izjavio je direktor „Rosnjefta“ Igor Sečin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

ТА ПОЛИТИКА ЈЕ ДОЖИВЕЛА ПОТПУНУ ПРОПАСТ Шеф руског нафтног гиганта: Европа је потпуно зависна од америчких енергената

Foto: Profimedia

- Usled odustajanja od ruskog gasa i odsustva drugih izvora tečnog prirodnog gasa, važna posledica je potpuna zavisnost evropske energetike od isporuka energenata iz SAD. U suštini, evropska politika diverzifikacije izvora snabdevanja gasom doživela je potpuni slom - rekao je Sečin.

Takođe je konstatovao da je tranzicija na zelenu energiju već dovela do katastrofalnih posledica. Delovanjem neodgovornih regulatora zapravo je uvedena zabrana ulaganja u tradicionalnu energiju.

- Bez jasno definisanih ciljeva, održivih tehnologija i ne shvatajući dugoročne posledice svog delovanja, oni su pokrenuli proces koji je doveo do kriznih pojava u globalnoj energetici, što je pokrenulo inflaciju na svetskim tržištima. Sve je to pogoršao uticaj pandemije - dodao je Sečin.

Istovremeno, naglasio je, autori zelene tranzicije još nisu shvatili da pravila koja pokušavaju jednostrano da nametnu treba usaglasiti sa onima koji imaju proizvodne mogućnosti i odgovarajuću bazu resursa.

Sečin smatra da u ovoj fazi tranzicije na zelenu energiju prioritetni pravac treba da bude sektor nafte i gasa, jer unapređenje tehnologija u tradicionalnoj proizvodnji ima veći efekat u smislu realnog smanjenja emisija od ulaganja u alternativne tehnologije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)