RAT U UKRAJINI: Rusija nema kontakt sa SAD; Putin: Snage Kijeva nemaju šanse u kontraofanzivi, F-16 će kao i 'leopardi' goreti

Novosti onlajn

16. 06. 2023. u 07:10 >> 19:57

RAT u Ukrajini – 478. dan

РАТ У УКРАЈИНИ: Русија нема контакт са САД; Путин: Снаге Кијева немају шансе у контраофанзиви, Ф-16 ће као и леопарди горети

Foto: Tanjug

SAD izdavaja još 205 miliona dolara

SAD će izdvojiti dodatnih 205 miliona dolara za humanitarnu pomoć Ukrajini, izjavio je generalni sekretar SAD Entoni Blinken.

Podvukao je da će pomoć biti usmerena na kupovinu hrane, vode za piće, obrazovni program, pravnu podršku i druge vrste pomoći.

Švedska obučava ukrajinske pilote na avionima „gripen“

Švedska vlada je donela odluku da Kijevu da 12. paket pomoći u vrednosti od 23 miliona dolara, koji će uključiti i obuku ukrajinskih pilota na švedskim lovcima JAS 39 „gripen“, navodi se u saopštenju švedske vlade.

Logistički centri će se nalaziti u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Rusija praktično i nema kontakt sa SAD

Putin je rekao da Rusija praktično nema kontakte sa SAD ali nije od njih odustala.

- Praktično nemamo nikakve kontakte sa SAD. Oni su jednostavno prebacili dijalog na polje isporuka oružja. Ali mi ćemo sada spaliti sve što su isporučili, videćemo šta će biti dalje. Skoro 30 odsto teške oklopne tehnike je uništeno - rekao je Putin.

- Ne isključujem mogućnost da bi stvari po pitanju Ukrajine možda krenule drugim putem da je u SAD bila druga administracija - rekao je on.

- Bajden je iskusan političar, nije na meni da ga učim. A mi ćemo raditi sve što je u skladu sa našim interesima i to će morati da prihvate - poručio Putin.

Putin: Tenkovi gore

Ruski predsednik objavio je da su i danas i juče uništeni tenkovi "leopard" koje je dobila ukrajinska vojska.

- Tenkovi gore - rekao je on.

O avionima F-16 za Kijev: Ako budu raspoređeni izvan granice videćemo kako ćemo ih uništavati, to je ozbiljna opasnost od daljeg uključivanja NATO.

- Avioni F-16 će goreti u Ukrajini isto kao i 'leopardi'  - upozorio je Putin.

Putin: Treba povećavati troškove za odbranu radi bezbednosti zemlje

Rusija je dužna da povećava troškove za jačanje odbrane i bezbednosti zemlje, što je neophodno kako bi se zaštitio suverenitet države, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Naravno, bila su potrebna dodatna sredstva za jačanje odbrane i bezbednosti, za nabavku naoružanja. Dužni smo da to radimo kako bismo zaštitili suverenitet naše zemlje. Treba da kažem da je to, generalno, opravdano, između ostalog i sa ekonomske tačke gledišta“, rekao je ruski lider na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 14. do 17. juna. Sputnjik je medijski sponzor skupa.

Zapad narušava sopstveni ugled nepravednom borbom protiv konkurenata

Zapadne zemlje „ukidaju“ sopstveni ugled zbog nepravedne borbe protiv konkurenata, rekao je Putin.

- Oni koji su nedobronamerni navikli su da izvlače ekstraprofit zbog svog monopola. Njima nisu potrebni konkurenti, oni sami zabijaju klinove u točkove - upozorio je ruski predsednik.

Rusija se nije samoizolovala

Politika usmerena na otvorenost ekonomije je važan princip za Rusiju, istakao je Putin i dodao da Rusija nije skrenula na put samoizolacije.

Višekratno je porasla trgovinska razmena sa zemljama koje nisu podlegle pritisku, istakao je Putin.

Višepolarni svetski poredak se učvršćuje, to je neizbežan proces

Promene u svetu nose nepovratni, duboki karakter, i zbog toga je Rusiji potrebna proaktivna ekonomska politika, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je dužna da razvija suverenu ekonomiju koja formira potražnju umesto da se na nju oslanja.

Rusija broj jedan po izvozu pšenice

Isporuka poljoprivrednih proizvoda je dostigla novi nivo – više od 41 milijardu dolara, rekao je ruski predsednik.

- Rusija je broj jedan na svetskom tržištu pšenice, ali taj rekord je potrebno obnoviti - naveo je Putin i naglasio da Rusija aktivno pomaže afričkim zemljama koje stradaju od nestašice hrane.

Blumberg: NATO planira da šalje Kijevu zastarele lovce F-16

Zemlje NATO-a mogle bi da isporuče zastarele primerke lovaca F-16 Ukrajini, a njihovo održavanje verovatno će koštati Kijev stotine miliona dolara godišnje, piše agencija Blumberg.

"Dok su saveznici uspeli da smanje prvobitne troškove, ponudivši avione iz postojećih flota... održavanje tih zastarelih F-16 u vazduhu potencijalno bi moglo da dostigne stotine miliona dolara godišnje“, piše agencija.

Blumberg dodaje da, istovremeno, i dalje raste pritisak SAD na evropske zemlje zbog skupe podrške Ukrajini.

Medvedev odgovorio na izjavu Stoltenberga o članstvu Ukrajine u NATO-u

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev istakao je, komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Ukrajina ne može biti članica Alijanse dok traje sukob, da Rusija principijelno ne želi Ukrajinu u NATO-u, te da to znači da će za aktuelni kijevski režim sukob biti permanentan.

- Nama nije potrebna Ukrajina u NATO-u. U svakom slučaju, dok god makar i delić te države postoji u sadašnjem vidu. Iz toga sledi da će za nacističku Ukrajinu sukob biti permanentan. A novi politički režim u Kijevu (ako uopšte bude i postojao) u NATO-u neće biti poželjan - napisao je Medvedev na Telegramu.

FOTO: AP/Tanjug

Balicki: Ukrajinske snage će na zaporoškom frontu biti razbijene do avgusta

Poslednjih devet dana ukrajinske snage pokušavaju da probiju odbranu u Zaporoškom pravcu, ali nisu uspeli da zauzmu nijedno strateški važno naseljeno mesto, saopštio je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- Ako nastave da napadaju kao u proteklih devet dana, mislim da ćemo za mesec i po uspeti da ih razbijemo na atome. Nakon što iscrpimo protivnika, otvoriće nam se mogućnost za našu inicijativu. Po mom mišljenju, za sada sve ide po verovatno pravom scenariju za nas - saopštio je Balicki.

Sveopšta mobilizacija proglašena u Ivano-frankovskoj oblasti Ukrajine

U Ivano-frankovskoj oblasti na zapadu Ukrajine proglašena je opšta mobilizacija ljudskih i transportnih resursa, saopštio je portal „Zapadni kurir“.

„Načelnik gradskog teritorijalnog centra za opremanje i socijalnu podršku Roman Plitus 13. juna je potpisao naredbu 'O sprovođenju opšte mobilizacije'. U dokumentu se govori o mobilizaciji ljudskih i transportnih resursa, pravilima za promenu mesta stanovanja i obavezno javljanje vojnih obveznika u gradski teritorijalni centar u roku od 10 dana“, navodi se u vesti.anja i obavezno javljanje vojnih obveznika u gradski teritorijalni centar u roku od 10 dana“, navodi se u vesti.

Prema dokumentu, svi vojni obveznici koji žive na teritoriji Ivano-frankovske oblasti treba da se jave u gradski teritorijalni centar za opremanje i socijalnu podršku u roku od 10 dana od objavljivanja naredbe, prenosi Sputnjik. 

Orban ubeđen: Sukob u Ukrajini bi mogao da zaustavi jedino Tramp

Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da bi sukob u Ukrajini mogao da zaustavi jedino bivši američki predsednik Donald Tramp.

- Ako u zapadnom svetu i postoji čovek koji bi mogao da zaustavi ovaj rat i da uspostavi mir, onda je to bivši predsednik SAD Donald Tramp, a u interesu Mađarske bi bilo da na čelu SAD bude zagovornik mira - rekao je Orban za radio „Košut“.

Foto: Profimedia

Bin Zajed sa Putinom o rešavanju konflikta u Ukrajini

Šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan nakon Beograda otputovao je u Sankt Peterburg, gde je na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u misiji rešavanja konflikta između Rusije i Ukrajine.

- Danas sam se sastao sa predsednikom Putinom u Sankt Peterburgu da razgovaram o bilateralnim odnosima između UAE i Rusije i situaciji u Ukrajini. UAE nastavljaju da podržavaju sve napore usmerene na postizanje političkog rešenja kroz dijalog i diplomatiju - ka globalnom miru i stabilnosti - napisao je Bin Zajed na svom zvaničnom Tviter profilu. 

Kremlj: Putin otvoren za sve mirovne inicijative

Predsednik Rusije Vladimir Putin ostaje otvoren za bilo kakve kontakte tokom kojih će se razgovarati o opcijama za rešavanje ukrajinskog problema, koji može da bude rešen na različite načine, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Putin podržava sve moguće ideje koje su usmerene na rešavanje tog problema i okončanje ovog sukoba. Putin vodi takve razgovore i pozdravlja predstojeće kontakte sa afričkim liderima - rekao je Peskov na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP


Vazdušna opasnost u Kijevu i Kijevskoj oblasti Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kijevu i Kijevskoj oblasti tokom posete delegacije iz Južne Afrike na čelu sa predsednikom Sirilom Ramafosom, pokazuje onlajn mapa ukrajinskog ministarstva.

Gradonačelnik Kijeva kasnije je saopštio da je odjeknula eksplozija u Podoljskom okrugu Kijeva.

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.

Nemačka isporučuje Kijevu dodatne rakete za sisteme „patriot“

Nemačka će po hitnom postupku isporučiti Ukrajini 64 dodatne rakete za komplekse protivvazduhoplovne odbrane „patriot“, izjavio je u petak nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

On je naglasio da je ova isporuka važna za doslednu podršku Kijevu.

Stoltenberg se ne slaže sa svojim prethodnikom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ne slaže se sa izjavom svog prethodnika na toj funkciji Andersa fog Rasmusena koji je rekao da bi neke zemlje Alijanse mogle samostalno da pošalju vojsku u Ukrajinu.

- To je njegova analiza. Međutim, Alijansa je jasno saopštila da neće učestvovati u sukobu. Podržavamo Ukrajinu oružjem i municijom kako bi ona mogla da realizuje svoje pravo na samoodbranu - rekao je Stoltenberg u intervjuu za francusku televiziju „Frans 5“.

Foto: Yves Herman, Pool via AP

SAD dale zadatak Zelenskom

SAD dale zadatak Zelenskom da postigne uspeh u kontraofanzivi do samita NATO-a

SAD su kijevskim vlastima postavile dale zadatak da pokažu uspeh u kontraofanzivi do samita NATO-a koji će biti održan sredinom jula, smatra lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

- SAD su Zelenskom postavili zadatak da po svaku cenu postigne uspeh u kontraofanzivi do samita NATO-a, koji će biti održan u Viljnusu 11. i 12. jula. Zelenskom je ostalo samo tri sedmice, zbog toga on i baca nove rezerve u sigurnu smrt, žrtvujući na hiljade vojnika da bi se dokazao pred zapadnim rukovodstvom i pokazao sposobnost ukrajinske vojske za ofanzivna dejstva - rekao je Rogov za Sputnjik.

Kadirov: Čečenski borci poslati na granicu Rusije sa Ukrajinom

Čečenski borci raspoređeni su u ruskoj oblasti Belgorod, koja se graniči sa Ukrajinom, kako bi sprečili napade "ukrajinskih diverzantskih grupa", izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Belgorodska oblast je u poslednjih mesec dana prijavila niz prekograničnih upada ''proukrajinskih ruskih partizanskih grupa koje sebe nazivaju protivnicima predsednika Vladimira Putina'', javlja Rojters.

Kadirov je rekao da su borci bataljona „Zapad-Ahmat” raspoređeni u blizini pograničnog sela Nehotejevka i kontrolnog punkta u okrugu Graivoron, mestu prekograničnog napada u maju.

- Stanovnici teritorija uz granicu sa Ukrajinom mogu biti mirni. Ko god uđe u naše granice dobiće munjevit odgovor - napisao je Kadirov na Telegramu. Ukrajina negira umešanost u prekogranične napade, dodaje Rojters.

Kijev tvrdi da kontraofanziva napreduje

Ukrajina tvrdi da je vratila kontrolu nad više od 100 kvadratnih kilometara u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti tokom kontraofanzive. Saopštila je da su ruske snage ponovo gađale Krivi Rog, rodno mesto ukrajinskog predsednika Zelenskog, te da su pogođena dva industrijska objekta. 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin poručio je da je napad na Krivi Rog još jedan podsetnik na razorne posledice rata u Ukrajini po civile. Upozorava da je rat u Ukrajini borba na duge staze i poručuje da je Alijansa čvrsto uz Kijev.

Moskva je, sa druge strane, saopštila da su ukrajinske oružane snage ispalile oko 50 projektila na gradove i sela u Belgorodskoj oblasti.

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (2)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!