UKRAJINA TREBA DA GA SE PLAŠI: Ruski TOS-1A Putinovo najsmrtonosnije oružje

P. Z. S. / 19fortyfive.com

12. 06. 2023. u 21:30

UKRAJINSKA kontraofanziva se odvija u Donbasu i na jugu Ukrajine. Za sada, ruska vojska se čvrsto drži, oslanjajući se na obimna minska polja i duboke linije odbrane kako bi zaustavila ukrajinske mehanizovane napade.

УКРАЈИНА ТРЕБА ДА ГА СЕ ПЛАШИ: Руски ТОС-1А Путиново најсмртоносније оружје

Foto printskirn telegram vysokygovorit

Ali ruske snage ne mogu da računaju na jedan od svojih najefikasnijih i najsmrtonosnijih sistema naoružanja: termobarični artiljerijski sistem TOS-1A. Mnogi u popularnoj štampi ovo oružje nazivaju „vakum bombama“.


UNIŠTENjE TOS-1A

Nedelju dana nakon početka kontraofanzive, ukrajinska vojska je već uništila najmanje dva termobarična artiljerijska sistema TOS-1A.

Jednu od njih pogodila je samohodna haubica M-109 Paladin 155 mm uz pomoć taktičke bespilotne letelice koja je delovala kao vazdušni posmatrač u Zaporoškoj oblasti.

Čak i zajednica ruskih vojnih blogera priznaje nedostatak termobaričkih artiljerijskih sistema TOS-1A na južnom frontu. Ukrajinska vojska cilja i daje prioritet uništavanju ruskog termobaričnog oružja TOS-1A. Korišćenje bespilotnih letelica i elektronskog ratovanja znači da ukrajinske snage aktivno traže smrtonosne ruske sisteme naoružanja, koji se smatraju visoko vrednim ciljevima. I to sa dobrim razlogom.

Termobarični artiljerijski sistem TOS-1A kombinuje rakete pune goriva sa kiseonikom iz okolnog okruženja kako bi stvorio izuzetno smrtonosan efekat. Iako ima mali domet do šest milja, može uništiti sve na svom putu za samo malo vremena. Ruski vojni zvaničnici označavaju sistem oružja kao teški bacač plamena, a specijalističke jedinice sa iskustvom u hemijskom, biološkom i radiološkom ratu obično njime upravljaju. Jedan termobarični artiljerijski sistem TOS-1A može zaustaviti mehanizovani napad.

Foto: Printscreen/Jutjub

Termobarični artiljerijski sistem TOS-1A je toliko cenjen od strane ruske vojske da njegovo raspoređivanje i upotrebu kontroliše komanda na nivou pozorišta, a ne taktički komandanti. Rusko Ministarstvo odbrane je takođe uparilo termobarično oružje TOS-1A sa elitnim formacijama, kao što su vazdušno-desantne snage VDV.


RUSKO TERMOBARIČNO ORUŽJE U UKRAJINI

U prvim danima kontraofanzive, ruska vojska je uveliko koristila svoje termobarične artiljerijske sisteme TOS-1A da zaustavi ili zaustavi napadne ukrajinske snage. Ali oslanjanje ruske vojske na sisteme naoružanja kao što je termobarični artiljerijski sistem TOS-1A je problematično za odbranu Kremlja.

-Važno je napomenuti da se ruske snage očigledno oslanjaju na specifična artiljerija, jer ukrajinski precizni udari na ove sisteme mogu potencijalno da zakomplikuju ruske odbrambene sposobnosti, a malo je verovatno da ruske snage poseduju dovoljno sistema TOS-1A da obezbede isti nivo vatrene podrške na celoj liniji fronta, kako je Institut za proučavanje rata (ISW) ocenio u nedavnom operativnom ažuriranju ratnih dejstava u Ukrajini.

Termobarični sistemi naoružanja prvi put su viđeni u Ukrajini u početnim fazama rata.

-Videli smo raspoređivanje termobaričnog artiljerijskog sistema naoružanja i brinemo koliko bi to moglo da se proširi, rekao je britanski sekretar odbrane Ben Volas o termobaričkom artiljerijskom sistemu TOS-1A ubrzo nakon što su ruske snage napale Ukrajinu.


Termobarični artiljerijski sistem TOS-1A je visoko efikasno i smrtonosno oružje. Ali vrlo je sumnjivo da će moći da zaustavi ukrajinsku kontraofanzivu.

TEHNIČKI PODACI

TOS-1A ispaljuje 220 mm rakete. TOS-1A raketni sistem je relativno kratkog dometa, do 10 km. Minimalni domet je 400 metara. Može da ispali jednu do dve rakete istovremeno u vremenu od 0,5 sekundi. Da bi ispalio čitav lanser od 24 rakete potrebno mu je od 7,5 do 15 sekundi. Nove lansirne cevi su u poređenju sa onima na originalnoj verziji duže. Pri takvom ispaljivanju, rakete padaju na području veličine 200x400 metara (do 40.000 m²).

TOS-1A je opremljen modernim sistemom za upravljane paljbom (skraćeno: SUP). Sva usmeravanja i pripreme za paljbu se obavljaju unutar vozila, tako se posada ne izlaže neprijateljskoj vatri. Vozilo može da se zaustavi i puca na vidljive mete u roku od 90 sekundi od trenutka kočenja, a njime upravljaju 3 člana posade: komandir, nišandžija i vozač. Punjenje lansirnih cevi obavlja se uz pomoć vozila za punjenje TZM koje je takođe napravljeno na temelju podvožja T-72 tenka. Opremljeno je dizalicom koja nosi borbeni komplet raketa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)