BLINKEN "UBRZAO" POSETU KINI: Američki državni sekretar već sledeće nedelje stiže u Peking

Tanjug

09. 06. 2023. u 08:00

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken planira da otputuje u Peking već sledeće nedelje, piše "Politiko", pozivajući se na upućene izvore.

БЛИНКЕН УБРЗАО ПОСЕТУ КИНИ: Амерички државни секретар већ следеће недеље стиже у Пекинг

Foto: Stefani Reynolds/Pool Photo via AP

Putovanje, za koje Stejt department još uvek finalizuje detalje, označiće prvu posetu jednog američkog zvaničnika Kini na najvišem nivou još od 2018. godine, kada je u Pekingu bio tadašnji državni sekretar Majk Pompeo.

Blinken, koji trenutno boravi na Bliskom istoku, na putu je da stigne u Peking, rekao jedan od dva izvora upoznata sa rasporedom, koji su pod uslovom anonimnosti govorili za američki portal.

Državni sekretar SAD je ove nedelje u Saudijskoj Arabiji na više sastanaka, uključujući skup zemalja koje se bore protiv terorističke grupe Islamska država.

Upitan za komentar o Blinkenovim planovima za put u Kinu, portparol Stejt departmenta Vedant Patel saopštio je da "nema nikakvog putovanja u najavi za sekretara". 

Kineska ambasada u Vašingtonu nije potvrdila Blinkenovu predstojeću posetu Kini. Portparol Liu Penđu je saopštio da je „Kina  otvorena za dijalog sa Sjedinjenim Državama.

Administracija u Vašingtonu radi na obnavljanju diplomatske i vojne komunikacije na visokom nivou sa Pekingom, nakon ozbiljnijeg narušavanja zbog incidenta sa navodnim kineskim špijunskim balonom u februaru, koji je oboren iznad SAD. 

Blinken je prvobitno trebalo da poseti Kinu nekoliko dana kasnije i taj put je odložen zbog ovog incidenta.

Jedan od ciljeva putovanja pomoćnika državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik u Peking ranije ove nedelje Danijela Kritenbrinka i višeg direktora Saveta za nacionalnu bezbednost za pitanja Kine i Tajvana Sare Beran "bio je da se postaraju da linije komunikacije ostanu otvorene i da razgovaraju o potencijalu za buduće posete na višem nivou", saopšteno je iz Bele kuće, navodi Politiko.

BONUS VIDEO: NEBO U NjUJORKU POSTALO JE NARANDžASTO - Dim od šumskih požara u Kanadi prekriva Severnu Ameriku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna