NAJVIŠE PRIDOŠLICA IZ SIRIJE: Rekordan broj stranaca lane dobio nemački pasoš

A. V. V.

06. 06. 2023. u 07:15

U Nemačkoj je lane postignut novi rekord po broju stranaca. Naime, tokom prošle godine više od 168 hiljada njih je dobilo nemački pasoš, objavio je "Dojče vele". Od svih novopridošlica ubedljivo prednjače stanovnici iz Sirije, sa čak 29 odsto, odnosno 48.300 državljana iz ove zemlje. Većina njih je zbog građanskog rata pobegla iz zemlje i u ovoj evropskoj državi pronašla novo utočište.

НАЈВИШЕ ПРИДОШЛИЦА ИЗ СИРИЈЕ:  Рекордан број странаца лане добио немачки пасош

Foto: Epa

Iza Sirijaca po broju stranaca u Nemačkoj slede Ukrajinci, Iračani i Turci. Rekordni broj stranaca iznosi 168.545. Reč je o pripadnicima 171. nacionalnosti, koji su prošle godine dobili nemačko državljanstvo i na taj način ostvarili pravo da dobiju nemački pasoš. To je za 28 odsto više nego godinu dana ranije, saopštio je Savezni zavod za statistiku u Visbadenu, napominjući da za poslednjih 20 godina nije registrovano toliko novih stanovnika.

- Skoro polovina naturalizovanih ljudi iz Sirije dobila je nemački pasoš posle samo šest godina jer su mogli da pokažu izuzetna integraciona dostignuća - rekao je za "Dojče vele" Jan Šnajder iz nezavisnog Stručnog saveta za integraciju i migracije.

Očekuje da će broj stranaca u Nemačkoj nastaviti da raste i tokom ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona