BRITANSKI TELEGRAF: Anglosaksonci nisu postojali – to je nova antirasistička teorija Univerziteta Kembridž

P. Z. S. / rt.com

05. 06. 2023. u 00:00

UNIVERZITET Kembridž podučava studente da Anglosaksonci nikada nisu postojali kao posebna etnička grupa, u pokušaju da "razbiju... mitove" engleskog nacionalizma, izvestio je u subotu Telegraf.

БРИТАНСКИ ТЕЛЕГРАФ: Англосаксонци нису постојали – то је нова антирасистичка теорија Универзитета Кембриџ

Foto Vikipedija

 Liberalni akademici su dugo osuđivali termin za njegovu povezanost sa „belinom“ (belom supremacijom).

Odeljenje za anglosaksonce, nordijce i kelte (ASNC) Kembridža će nastojati da „razgradi osnovu mitova o nacionalizmu – da je ikada postojao 'Britanac', 'Englez', 'Škot', 'Velšanin' ili 'Irac' sa koherentnim i drevnim etničkim identitetom – pokazujući studentima koliko su ovi identiteti konstruisani i kontingentni i oduvek su bili“, objavio je britanski list, pozivajući se na informacije sa univerziteta.

Ocrnjujući ideju o posebnom anglosaksonskom identitetu, univerzitet je rekao da ima za cilj da svoje učenje učini „antirasističkim“.

Kontroverza oko pojma „anglosaksonac“ počela je 2019. godine, kada je kanadska profesorka dr Meri Rambaran-Olm dala ostavku iz Međunarodnog društva anglosaksonista zbog „inherentne beline“ ove oblasti. Rambaran-Olm, koja nije belac, nastavila je da piše da „anglosaksonski mit održava lažnu ideju o tome šta znači biti ’domorodac‘ u Britaniji“ i da je izraz „istorijski netačan“.

Društvo je promenilo ime u Međunarodno društvo za proučavanje rane srednjevekovne Engleske, ali su neki akademici bili besni, opisujući kontroverzu kao pokušaj da se nametne američka politika rasnog identiteta britanskoj oblasti proučavanja. „Uslovi u kojima se taj termin susreće i način na koji ga doživljavaju veoma se razlikuju u SAD od drugih“, napisalo je 70 istoričara u otvorenom pismu 2020.

-To je nastavak onoga što se dešava već nekoliko godina, gde se napada ponos na nacionalni identitet, rekao je politički komentator Entoni Veber za RT. Ističući da današnji Englezi trećinu svog porekla duguju Anglosaksoncima, on je dodao: „Mislim da ne služi antirasizmu da odjednom natera delove stanovništva da osećaju da ne bi trebalo da budu ponosni na svoje poreklo.”

Istorijski gledano, anglosaksonski period označava vreme između 450. i 1066. godine nove ere. Tokom ovog perioda, germanski narodi – Angli, Sasi i Juti – stigli su u Britaniju i osnovali kraljevstva koja su konsolidovana u Kraljevinu Englesku od strane Atelstana od Veseksa 927. godine. U ovom periodu je došlo do razvoja prve iteracije engleskog jezika i stvaranje epskih pesama poput Beovulfa i Valdere.

Anglosaksonci su bili toliko uticajni na modernu britansku i američku kulturu da Francuzi i Rusi koriste ovaj termin kao skraćenicu za elite koje govore engleski sa obe strane Atlantika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri