PRINCIPIJELNA POZICIJA BRAZILA: Lula da Silva čuva neutralnost po pitanju Ukrajine

Tanjug

01. 06. 2023. u 21:07

BRAZILSKI predsednik Luis Inasio Lula da Silva ponovio je danas stav svoje zemlje da osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu, ali da pokušava da ostane neutralan kako bi mogao da posreduje potencijalnim mirovnim pregovorima.

ПРИНЦИПИЈЕЛНА ПОЗИЦИЈА БРАЗИЛА: Лула да Силва чува неутралност по питању Украјине

Foto: Tanjug

Lula je novinarima nakon sastanka sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom u Braziliji rekao da želi da se stvore uslovi da se obe zemlje uključe u mirovne pregovore i zaustave rat kada budu spremne. 

- Brazil radi sa drugim zemljama na postizanju mira, ali ništa se neće desiti ako Ukrajina i Rusija to ne žele - poručio je Lula i dodao da je nedavno o toj temi razgovarao sa drugim liderima, uključujući predsednika Kine Si Đinpinga, preneo je Rojters.

Finski predsednik, čija zemlja se pridružila NATO-u u martu, rekao je da je svaki pokušaj da se dostigne mir dragocen, ali da "u ovom trenutku to nije na vidiku". 

Kako podseća Rojters, brazilski predsednik Lula se predstavio kao posrednik u mirovnim pregovorima za okončanje rata u Ukrajini, ali je izazvao nezadovoljstvo zapadnih zemalja optuživši iz da "podstiču" rat naoružavanjem Ukrajine.

Prošle nedelje, Lula je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok nije uspeo da se sastane sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na samitu G7 u Japanu u maju, zbog, kako je naveo, neusklađenosti rasporeda. 

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SNIMAK JE HIT: Došao u Ameriku iz Bosne, a na ulici zatekao simbog bivše Juge (VIDEO)