ZBOG IZVEŠTAVANJA SMEŠI IM SE ZATVOR: Novinarke koje su pisale o smrti Mahse Amini završile na sudu u Iranu

Đ.G.

31. 05. 2023. u 20:32

DVE novinarke odgovorne za objavljivanje priče o Mahsi Amini , Kurdsko-iranskoj ženi ubijenoj nakon što ju je prošle godine držala iranska policija za moral, suđeno je ove nedelje.

ЗБОГ ИЗВЕШТАВАЊА СМЕШИ ИМ СЕ ЗАТВОР: Новинарке које су писале о смрти Махсе Амини завршиле на суду у Ирану

Foto: Profimedia

 Nilufar Hamedi i Elaheh Mohamadi bile su zatvorene u Iranu poslednjih osam meseci i suočavaju se sa optužbama za „zaveru i pobunu protiv nacionalne bezbednosti“ i „antidržavnu propagandu“ – optužbe za moguću smrtnu kaznu, navode Reporteri bez granica (RSF).

Novinarkama se odvojeno sudilo u ponedeljak i utorak na revolucionarnom sudu kojim je predsedavao ozloglašeni sudija Abolgasem Salavati, navodi iranski proreformski list SharghDaily.

Suđenje je usledilo nakon što su protesti širom zemlje potresli Iran prošle jeseni zbog režimskog tretmana nad ženama nakon smrti 22-godišnje Makse Amini.

Vlasti su nasilno suzbile višemesečni pokret, koji je predstavljao jednu od najvećih domaćih pretnji iranskom vladajućem klerikalnom režimu u poslednjoj deceniji.

Hamedi je uhapšena nakon što je posetila Amini u bolnici i prijavila njeno ozbiljno zdravstveno stanje i komu nakon što je bila u policijskom pritvoru, navodi RSF.

SharghDaily je naveo da je Hamedi bio uskraćen pristup advokatima tokom većeg dela njenog pritvora, dok UN kažu da je novinarka zadržana u samici u ozloglašenom zatvoru Evin od septembra.

Hamedi je na suđenju u utorak odbacila sve optužbe i istakla svoje novinarske dužnosti u okviru zakona, napisao je na Tviteru njen suprug Mohamed Hosein Ajorlu.

Mohamadi, kojoj je takođe suđeno na odvojenom ročištu, uhapšena je nakon što je izveštavala o Aminijevoj sahrani u septembru, navode RSF i UN.

Porodice novinarki su obaveštene o optužbama sedam meseci nakon hapšenja, saopštio je RSF.

Hamedi, Mohamadi i još jedan pritvoreni novinar, Narges Mohamadi, nagrađeni su prestižnom svetskom nagradom za slobodu štampe UNESCO/Guillermo Cano 2023 za izuzetan doprinos slobodi štampe.

- Posvećeni smo odavanju počasti hrabrom radu iranskih novinarki -  rekla je Zaina Salbi, predsedavajuća žirija, prema saopštenju UN, dodajući da su "platile veliku cenu za svoju posvećenost da izveštavaju i prenose istinu".

Iranska vlada je nastavila da suzbija neslaganje prema demostrantima sa nekoliko nedavnih smrtnih kazni. Kritičari kažu da je režim podigao smrtnu kaznu na novi nivo.

(cnn)

BONUS VIDEO:  SPREMNI ZA EVAKUACIJU: Budi se vulkan Popokatepetl

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest