KREMLJ: Apsolutno i bezuslovno podržavamo Srbiju, prava Srba na KiM se moraju poštovati

Novosti online

31. 05. 2023. u 12:11

RUSIJA podržava Srbiju u svetlu zaoštravanja situacije na KiM i smatra da se prava i interesi Srba u pokrajini moraju poštovati, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

КРЕМЉ: Апсолутно и безусловно подржавамо Србију, права Срба на КиМ се морају поштовати

Foto: Profimedia

-Pratimo situaciju. Mi apsolutno bezuslovno podržavamo Srbiju, podržavamo Srbe. Smatramo da sva legitimna prava i interesi kosovskih Srba treba da se poštuju, osiguravaju i da ne sme biti mesta bilo kakvim provokativnim akcijama koje ograničavaju prava Srba. Veoma pažljivo pratimo kako se situacija razvija i zabrinuti smo povodom toga, rekao je Peskov.

Podsetimo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je juče ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka sa kojim je razgovarao o najnovijoj eskalaciji nasilja nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je obavestio ruskog ambasadora o jučerašnjim dešavanjima i izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i podmukle diskriminacije Srba, sa zebnjom da se situacija razvija u veoma lošem smeru. On je dodao da takvo ponašanje ima za cilj podizanje tenzija u celom regionu, zbog čega je zahtevao hitno povlačenje Kurtijevih specijalnih jedinica i reakciju međunarodne zajednice koja bi garantovala bezbednost Srba na KiM.

Tokom sastanka, predsednik Vučić je istakao da Srbija, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti. On je ponovio zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a