ERDOGAN FAVORIT: Sutra drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj

A.Vojinović

27. 05. 2023. u 07:08

AKTUELNI predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u drugi krug predsedničkih izbora sutra ulazi kao favorit u odnosu na protivkandidata i lidera opozicije Kemala Kiličdaroglua. Šefu turske države pobeda je za dlaku izmakla pre dve sedmice kada je osvojio 49,5 odsto glasova, dok je njegovom rivalu pripalo 44,8. Erdoganu u prilog glasanju ide i podrška koju mu je, par dana uoči konačnog izbornog ispita, uputio predsednički kandidat Sinan Ogan, koji je u prvom krugu zauzeo treće mesto.

ЕРДОГАН ФАВОРИТ: Сутра други круг председничких избора у Турској

Tanjug

Građani Turske će na biralištima konačno odlučiti ko će voditi Tursku u narednih pet godina. Erdogan se bori da uđe u treću deceniju vladavine, dok se Kiličdaroglu nadmeće za prvi predsednički mandat. Iako su ankete pokazivale da opozicioni kandidat ima blagu prednost u odnosu na turskog predsednika, birači su demantovali ove navode.

Erdoganov "Narodni savez", sastavljen od njegove konzervativne Partije pravde i razvoja (AKP), Partije nacionalističkog pokreta (MHP), Partije velikog jedinstva (BBP) i Partije novog blagostanja osvojio je 326 mesta u saveznoj skupštini, čime je izašao kao pobednik na parlamentarnim izborima. Uspeh na izborima za članove parlamenta Erdoganu će dati dodatan vetar u leđa na današnjim izborima. Kiličdarogluova "Nacionalna alijansa" osvojila je 214 mesta u parlamentu.

Birači iz velikih gradova poverenje su u prvom krugu ukazali opozicionom kandidatu. Erdogan je ubedljivo osvojio glasove na jugostoku zemlje, koju je u februaru pogodio razoran zemljotres u kome je nastradalo više od 50.000 ljudi, uprkos spekulacijama da će ga zbog nezapamćene tragedije birači kazniti.

Tokom predizborne kampanje aktuelni šef turske države govorio je da će se boriti protiv terorističkih grupa, među kojima je izdvojio separatističku organizaciju PKK i njene "produžene ruke". Obećao je da će vratiti oko milion sirijskih izbeglica u domovinu, kao i da namerava da smanji nivo inflacije na 20 odsto tokom ove i ispod 10 odsto iduće godine. Dodao je i da će njegova vlada smanjiti kamatne stope. Građanima koji su preživeli zemljotres poručio je da će im dati pozajmice u vidu stanova na 20 godina, kao i da će izgraditi 650.000 novih kvadrata.

Kiličdaroglu je takođe borbu protiv terorizma označio u kampanji kao prioritet, dok je u odnosu na prvi krug obrnuo ćurak i počeo da obećava narodu da će i oterati izbeglice iz zemlje. Kada je reč o ekonomiji, obećao je uvođenje racionalnih kamatnih stopa kako bi se borio protiv hiperinflacije. Najavio je i da će raditi na tome da u Tursku privuče strane investicije. Obećao je i da će osigurati besplatan smeštaj za ljude koji su u zemljotresima izgubili krov nad glavom.

Velika izlaznost

PRAVO glasa ima 64,1 milion građana Turske, od kojih ih je u prvom krugu na birališta izašlo čak 88 odsto. Više od 4,9 miliona građana je glasalo prvi put. Oko 1,8 miliona građana Turske u inostranstvu, od registrovanih 3,41 miliona, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje, ranije je poslalo svoje glasove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a