IRAN TESTIRAO NOVU BALISTIČKU RAKETU: Jasna poruka Izraelu i Americi - "Branićemo našu zemlju" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

25. 05. 2023. u 15:35

IRAN je danas uspešno testirao balističku raketu sa potencijalnim dometom od 2.000 kilometara, javili su državni mediji, dva dana nakon što je šef izraelskih oružanih snaga rekao da postoji mogućnost pokretanja "akcije" protiv Teherana zbog njegovog nuklearnog programa.

ИРАН ТЕСТИРАО НОВУ БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ: Јасна порука Израелу и Америци - Бранићемо нашу земљу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Islamska republika, koja ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, kaže da je oružje sposobno da dosegne baze najvećih neprijatelja Irana - Izraela i Sjedinjenih Država.

Uprkos protivljenju SAD i Evrope, Teheran kaže da će dalje razvijati svoj "odbrambeni" raketni program.

- Naša poruka iranskim neprijateljima je da ćemo braniti zemlju i njena dostignuća. Naša poruka našim prijateljima je da želimo da pomognemo regionalnoj stabilnosti - rekao je iranski ministar odbrane Mohamedreza Aštijani.

Foto: Profimedia

Državna televizija je emitovala snimke lansiranja unapređene verzije iranske balističke rakete Koramšar 4 sa dometom od 2.000 km, koja može da nosi bojevu glavu od 1.500 kg.

Državna novinska agencija IRNA je saopštila da je projektil na tečno gorivo nazvan "Hajbar", po jevrejskoj tvrđavi koju su zauzeli muslimanski ratnici u ranim danima islama.

- Izuzetne karakteristike rakete "Hajbar" domaće proizvodnje uključuju brzu pripremu i vreme lansiranja, što je čini taktičkim, a ne samo strateškim oružjem - navodi se.

Izrael, koji Islamska Republika ne priznaje, vidi Iran kao egzistencijalnu pretnju. Iran kaže da su balističke rakete važno oružje odvraćanja i odmazde protiv Sjedinjenih Država, Izraela i drugih potencijalnih regionalnih protivnika.

Portparol izraelske vojske rekao je da vojska ne komentariše takve stvari.

U utorak je visoki izraelski general raspravljao o mogućoj vojnoj akciji protiv Irana, pošto su napori šest svetskih sila da ožive razgovore o sporazumu sa Teheranom iz 2015. u zastoju od prošlog septembra, usred sve većeg straha Zapada od ubrzanog razvoja iranskog nuklearnog oružja.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku