RAT U UKRAJINI: Američki strateški bombarderi iznad Baltika, Rusi podigli lovce - Blizak susret na nebu

Novosti Onlajn

25. 05. 2023. u 07:27 >> 18:25

RAT u Ukrajini – 456. dan. Ukrajina je pokušala da napadne dronovima brod Crnomorske flote Rusije „Ivan Hurs“ koji je obezbeđivao gasovode „Turski tok“ i „Plavi tok“ u Turskoj. Svi dronovi su uništeni. Lovci F-16 biće legitimna meta za ruske snage ukoliko ih Zapad bude isporučio Kijevu za borbe u zoni specijalne operacije.

РАТ У УКРАЈИНИ: Амерички стратешки бомбардери изнад Балтика, Руси подигли ловце - Близак сусрет на небу

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ukrajinska vojska granatirala Gorlovku

Ukrajinska vojska je granatirala Gorlovku, U napadu je ranjeno sedam osoba, rekao je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.

TASS: Ruski lovci ispratili dva američka bombardera

Ruski lovci Su-35S i Su-27P ispratili su dva strateška bombardera B-1B američkog vazduhoplovstva iznad Baltičkog mora. Ovo je u četvrtak saopšteno novinarima u Centru za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

- Ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora nad Baltičkim morem su 25. maja 2023. godine otkrila dva vazdušna cilja koja se približavaju državnoj granici Ruske Federacije. Da bi sprečili narušavanje državne granice Ruske Federacije, podignuti su lovci Su-35S i Su-27P dežurne snage PVO Zapadnog vojnog okruga - rekli su iz ruskog MO.

Kako je navedeno u centru, posada ruskih lovaca klasifikovala je vazdušne mete kao dva strateška bombardera B-1B američkog vazduһoplovstva. Nakon uklanjanja sa državne granice, borci su se vratili na aerodrom svoje baze. 

Iznad Belgoroda oboren dron

Na prilazu Belgorodu oborena je bespilotna letelica, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

- Iznad Belgorodskog rejona aktiviran je sistem protivvazduhoplovne odbrane - naveo je Gladkov.

Kremlj: Terorističke izjave ukrajinskih obaveštajaca o Putinu kao meti za odstrel

Ruske obaveštajne službe znaju svoj posao i znaju šta rade, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“, komentarišući pitanje bezbednosti šefa države posle izjava iz Kijeva.

Prema njegovim rečima, takve izjave potvrđuju da je vojna operacija u Ukrajini „više nego opravdana“.

- Teroristički režim govori o svojim terorističkim težnjama. Specijalna vojna operacija je više nego opravdana, više nego potrebna i mora biti završena postizanjem postavljenih ciljeva - istakao je Peskov.

Ranije je zamenik načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki izjavio za nemački list „Velt“ da je prioritet njegovog odeljenja „da ubije komandanta jedinice koji svojim ljudima daje naređenje za napad“.

Prema njegovim rečima, na vrhu tog spiska je Vladimir Putin, „jer on koordiniše i odlučuje šta se dešava“.

Ovo nije prvi put da ukrajinski zvaničnici prete terorističkim napadima ruskim zvaničnicima i pristalicama vojne operacije. Tako je početkom maja šef obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov izjavio da je Kijev „ubijao i ubijaće Ruse bilo gde u svetu do potpune pobede Ukrajine“.

Ranije je pres služba Kremlja saopštila da je tokom noći 3. maja kijevski režim pokušao da izvede napad dronovima na kremaljsku rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina. Dve letelice su onesposobljene, a u napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete. Portparol predsednika Dmitrij Peskov kasnije je rekao da predsednik države u tom trenutku nije bio u Kremlju.

Nove spekulacije oko ukrajinskih aktivnosti

Imajući u vidu da Kijev ne postiže uspehe, postoji velika verovatnoća da će pokušati da izvede novu provokaciju, rekao je neimenovani izvor za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, moguće je da bude dignuto u vazduh skladište sa iskorišćenim nuklearnim gorivom u Harkovu, a da potom bude optužena Rusija.

Ako se Kijev opredeli za takav korak katastrofa neće biti samo na istoku Ukrajine, nego i u Rusiji, Belorusiji i EU, naveo je izvor.

S obzirom da nema ozbiljnijih reakcija UN, OEBS na terorističke napade u Rusiji, ne može se isključiti mogućnost da se Kijev odluči za ovaj nehumani plan, navodi sagovornik Sputnjika.

Kijev spreman da razmotri mirovne inicijative

Kijev je spreman da razmatra mirovne inicijative samo u slučaju da one predviđaju teritorijalne ustupke i zamrzavanje sukoba, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u obraćanju povodom Dana Afrike.

Prema njegovim rečima, Ukrajina ima svoju „formulu mira“ koja treba da bude osnova svih mirovnih napora. On je pozvao afričke zemlje da se pridruže njenoj realizaciji.

Kremlj: Pokušaj napada na ruske nuklearke nastavak neprijateljskih aktivnosti Kijeva

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je pokušaj napada na ruske nuklearke nastavak neprijateljskih aktivnosti Kijeva i dodao da se ruske snage bezbednosti bore protiv terorista.

- Nastavljaju se neprijateljske aktivnosti kijevskog režima protiv naše zemlje i nastavlja se specijalna vojna operacija - rekao je Peskov.

Odgovornost za pokušaj diverzija je na teroristima, a snage bezbednosti se bore protiv njih, rekao je on.

Podsetimo, Federalna služba Rusije (FSB) saopštila je da je uoči Dana pobede osujetila teroristički napad koji su specijalne službe Ukrajine planirale da izvedu na Lenjingradsku i Kalinjinsku nuklearnu elektranu.

U saopštenju se navodi da je diverzantsko-teroristička grupa Spoljnoobaveštajne službe Ukrajine uoči Dana pobede pokušala da digne u vazduh više od 30 stubova visokonaponskih dalekovoda Lenjingradske i Kalinjinske nuklearke.

To bi, prema ideji ukrajinskih specijalnih službi „dovelo do prekida u radu nuklearnih reaktora, narušavanja redovnog režima rada nuklearki i nanelo ozbiljnu štetu ekonomiji i ugledu Rusije“.

O napadu dronovima na Kremlj

Upitan da prokomentariše navode „Njujork tajmsa“ da iza napada dronovima na Kremlj stoji Ukrajina, Peskov je rekao da to nije novost.

- Ruske vlasti su od samog početka o tome govorile. Odmah smo rekli da je u pitanju kijevski režim. Na kraju krajeva, nebitno je koji deo kijevskog režima je odgovoran. Mi znamo da je odgovoran Kijev i polazimo od toga - rekao je Peskov.

Podsetimo, pres služba Kremlja saopštila je da je tokom noći 3. maja kijevski režim pokušao da izvede napad dronovima na kremaljsku rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina. Dve letelice su onesposobljene, a u napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete. Portparol predsednika Dmitrij Peskov kasnije je rekao da predsednik države u tom trenutku nije bio u Kremlju.

Preko 500 plaćenika na desnoj obali Dnjepra

Na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti nalazi se oko 500 stranih plaćenika – Poljaka, Engleza i pripadnika „Kavkaske legije“, „Bataljona šeika Mansura“ i „Gruzijske legije“, rekao je za Sputnjik izvor u ruskim bezbednosnim snagama.

Prema njegovim rečima, broj plaćenika se drastično povećao u maju.

U Hersonu se sada nalazi oko 100 plaćenika, u Černobajevki takođe 100, a u selima duž obale još 300. Oni su smešteni u privatnim kućama koje su konfiskovali od vlasnika, naveo je taj izvor.

Podoljak: Kontraofanziva krenula pre par dana

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da je kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine počela pre nekoliko dana.

- Kontraofanziva traje već nekoliko dana, ovaj rat proteže se na 1.500 kilometara duž granice, ali su odvojene operacije već počele - rekao je on za televiziju „RAI 1“.

Podoljak je dodao da Kijev namerava da koristi naoružanje koje su mu predale zapadne zemlje samo za izvođenje vojnih operacija na onim teritorijama koje smatra svojim.

On je pozvao saveznike da predaju Kijevu lovce F-16. Političar je istakao da je ukrajinskoj vojsci potrebna borbena avijacija da bi pokrila vazdušni prostor.

Na Krimu odbijen napad šest bespilotnih letelica

Na Krimu je odbijen napad šest bespilotnih letelica, saopštio je šef ove republike Sergej Aksjonov na svom Telegramu.

- Tokom protekle noći u različitim regionima Republike Krim sredstva za elektronsko ratovanje onesposobila su i prizemljila, a snage PVO oborile šest bespilotnih letelica - precizirao je Aksjonov.

Prema njegovim rečima, u napadu nije bilo žrtava.

Prva faza obuke na F-16 biće u Britaniji

Prva faza obuke ukrajinskih pilota na lovcima F-16 biće održana u Velikoj Britaniji, piše list „Forin polisi“, pozivajući se na predstavnika britanske vlade.

Prema navodima lista, početnu obuku proći će dvadesetak pilota.

- To će biti osnovna obuka na zemlji za ukrajinske pilote, koji će zatim biti spremni za konkretniju obuku na F-16 - dodao je on.

Čišćenje od mina u DNR trajaće i nekoliko godina

Čišćenje od mina poljoprivrednog zemljišta u DNR moglo bi potrajati nekoliko godina, izjavio je za Sputnjik v. d. zamenika predsednika lokalne samouprave i ministar agroindustrijske politike i hrane DNR Artjom Kramarenko.

Nema govora o isporukama severnokorejske municije Rusiji, rekao je ambasador

Nema govora o tome da Pjongjang isporučuje municiju Rusiji, pošto se DNRK zapravo nalazi u predratnoj situaciji, njima samima potrebni su arsenali, rekao je ruski ambasador u Pjongjangu Aleksandar Macegora u intervjuu za RIA Novosti.

- U ovako teškoj, zapravo predratnoj situaciji, nagomilani arsenali će (ne daj Bože, naravno!) možda biti potrebni ovde. O kakvoj isporuci granata bilo gde drugde možemo da govorimo? - objasnio je, komentarišući navode zapadnih medija o navodnom snabdevanju municijom u svetlu ukrajinskog sukoba.

Američki list Njujork tajms, pozivajući se na deklasifikovane podatke američkih obaveštajnih službi, pisao je početkom septembra 2022. da Moskva „kupuje milione artiljerijskih granata i projektila od Severne Koreje“. Pored toga, u decembru 2022. CNBC je, pozivajući se na direktorku Nacionalne obaveštajne službe Sjedinjenih Država Avril Hejns, izvestio da je Rusija „morala da traži pomoć od drugih zemalja, uključujući DNRK“.

Zauzvrat, portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je u januaru da su Sjedinjene Države predale informacije ekspertskoj grupi Saveta bezbednosti UN o mogućim isporukama oružja od strane DNRK Vagner grupi za upotrebu u Ukrajini.

Pjongjang je više puta demantovao izveštaje da Severna Koreja isporučuje oružje Rusiji.

Vojno sponzorstvo SAD se pravda nevoljom Kijeva na frontu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mogao bi da izgubi kontrolu nad zemljom zbog GUR-a, napisao je američki konzervativni kolumnista Bredli Delvin.

- Da li je Zelenski izgubio kontrolu nad svojom zemljom od obaveštajnih službi? Da li je degradiran na čin glavnog prikupljača sredstava? - upitao je Delvin.

Prema njegovom mišljenju, pokušaji Kijeva da napadne rusku teritoriju svedoče o gubitku vlasti od strane predsednika Ukrajine, uprkos naporima Sjedinjenih Država da ubede ukrajinske obaveštajne službe da to ne čine. Zelenski je, međutim, izjavio da nije upoznat sa planovima GUR-a i da nije znao za planirane napade.

Novinar je takođe naglasio da je ranije Vašington pravdao slanje oružja Ukrajini govoreći da je ona „pobedila“, a sada vojno sponzorstvo objašnjava nevoljom Kijeva na frontu. Autor smatra da zapravo nema racionalnog razloga za podršku Ukrajini.

Moskva je više puta upozoravala zapadne zemlje da isporuka oružja Ukrajini ništa ne menja i samo produžava sukob. Kako je naglasio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, SAD i NATO su direktno uključeni u ovu konfrontaciju ne samo nabavkom naoružanja, već i obukom osoblja.

Odbijen napad dronom u Sevastopolju

U Sevastopolju ruske snage su odbile napad dronova, oborili dvojicu i neutralisali druge, navodi Telegram kanal guvernera grada Mihaila Razvožajeva.

- Rano ujutru naša vojska je odbila još jedan napad dronom na Sevastopolj. U oblasti Kača, snage Crnomorske flote su oborile dve bespilotne letelice malim oružjem, još nekoliko dronova je zaglavljeno i postavljeno elektronskim ratovanjem - napisao je Razvožajev.

Prema njegovim rečima, nijedan objekat u gradu nije oštećen.

Sve službe nastavljaju da prate situaciju, zaključio je gradski načelnik.

Kako je saopštila Direkcija za razvoj drumske saobraćajne infrastrukture grada, kretanje čamaca u Sevastopoljskom zalivu je otvoreno, ali trajektna linija ne radi.

„Solncepek“ pogodio ukrajinske snage

Ruski teški bacač plamena Solncepek pogodio je uporišta ukrajinskih trupa u Pervomajskoj oblasti (DNR), izjavio je za RIA Novosti Vadim Astafjev, šef pres-centra grupe Jug.

- Posada teškog bacačkog plamena „Solncepek“ Jedinice za radijacionu hemijsku i biološku zaštitu Južnog vojnog okruga izvršila je tri vatrena zadatka na uporišta vodova 59. zasebne motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselje Pervomajskoe - rekao je on.

 

Avion je takođe pogodio ukrajinske „opornike“ u pravcu Lisičansk ( LNR ) i Avdejevsk (DNR).

„Uragani“ uništili oklopna vozila i uporišta Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu

Artiljerijske posade Centralnog vojnog okruga napale su položaje ukrajinske vojske iz MLRS-a „uragan“, uništavajući oklopna vozila i niz neprijateljskih uporišta u Donbasu, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da artiljerijske posade Centralnog vojnog okruga aktivno koriste MLRS „uragan“ u zoni specijalnih operacija u Donbasu

- Posade višecevnih raketnih sistema „uragan“ Centralnog vojnog okruga ( CVO ) izvele su borbene radove u zoni specijalne vojne operacije - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U odeljenju je pojašnjeno da su topnici, nakon što su dobili koordinate, prešli u rejon borbene upotrebe na opremi i zauzeli vatrene položaje.

- Laka oklopna vozila, ljudstvo i nacionalistička uporišta su uništena. Oružane snage Ukrajine pretrpele su gubitke ne samo na čelu svojih jedinica, već i u pozadini odbrambenih formacija - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Peterburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva