HOĆE DA OCRNE KINU Peking poručio: Narušavate nam suverenitet, pridržavajte se naših sporazuma

Novosti Onlajn

22. 05. 2023. u 09:07

ZAMENIK ministra spoljnih poslova Kine Sun Vejdong pozvao je japanskog ambasadora kako bi mu preneo proteste zbog izjava "oko pitanja vezanih za Kinu" na samitu G7 tokom vikenda, saopšteno je iz ministarstva kasno u nedelju.

ХОЋЕ ДА ОЦРНЕ КИНУ Пекинг поручио: Нарушавате нам суверенитет, придржавајте се наших споразума

Foto: Li Gang/Xinhua via AP, File/AP Photo/Andy Wong, File

Šefovi država G7 na sastanku u japanskom gradu Hirošimi izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog porasta tenzija u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao i u vezi sa stanjem ljudskih prava u Kini, uključujući Tibet i Sinđang, preneo je Rojters.

Sun je rekao da je Japan sarađivao sa drugim zemljama na samitu G7 "u aktivnostima i zajedničkim deklaracijama... da ocrni i napadne Kinu, grubo se mešajući u unutrašnje stvari Kine, kršeći osnovne principe međunarodnog prava i duh četiri politička dokumenta između Kine i Japana", pozivajući se na Zajedničku izjavu Kine i Japana iz 1972.

On je rekao da su akcije Japana štetne po suverenitet, bezbednost i razvojne interese Kine i da je Kina "nezadovoljna i odlučna da im se usprotivi".

- Japan bi trebalo da ispravi svoje shvatanje Kine, da shvati stratešku autonomiju, da se pridržava principa četiri politička dokumenta između Kine i Japana i da istinski promoviše stabilan razvoj bilateralnih odnosa sa konstruktivnim stavom - rekao je Sun.

Japanski ambasador u Kini Hideo Tarumi naveo je da je "prirodno" da se G7 bavi pitanjima od zajedničkog interesa, kao što je to činila i u prošlosti, i da će to činiti i ubuduće sve dok Kina ne promeni svoje ponašanje.

- Kina bi prvo trebalo da preduzme pozitivne korake u rešavanju tih pitanja koja izazivaju zabrinutost ako zahteva da se ona više ne pominju - rekao je Tarumi za "San".

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je tokom jutarnjeg brifinga u ponedeljak da je politika zemlje prema Kini dosledna, da će podsticati na odgovorno ponašanje, dok će preduzeti korake za rešavanje zabrinutosti i saradnju na zajedničkim pitanjima.

BONUS VIDEO: PRITISNULI DUGME ZA SAMOUNIŠTENjE - Japanci prekinuli let rakete sa važnim satelitom zbog kvara

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024