RAT U UKRAJINI: MO UK - Rusija sprema udarne jedinice avijacije Su-34/Su-24; Specnaz izbacio VSU iz Belgordske oblasti (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

22. 05. 2023. u 07:14 >> 01:37

RAT u Ukrajini - 454. dan. Ruska vojska uništila je pet ukrajinskih osmatračkih punktova u kupjanskom pravcu. Predsednik SAD objavio je o novom paketu vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje artiljerijsku municiju i oklopna vozila.

РАТ У УКРАЈИНИ: МО УК - Русија спрема ударне јединице авијације Су-34/Су-24; Спецназ избацио ВСУ из Белгордске области (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA/Printscreen

Ruski specnaz oterao VSU u Ukrajinu?

Prema poslednjim informacijama koje prenose ruski mediji, citirajući pripadnike jedinica iz Belgorodske oblasti, u ovom trenutku ruske snage se kreću ka kontrolnom punktu (granici).

-U ovom trenutku neprijatelj je prešao 0. Krećemo se ka kontrolnom punktu, napredovanje je komplikovano činjenicom da neprijatelj može ostati u privatnim kućama i nemoguće je koristiti teško naoružanje. Takođe, danas popodne su izvršeni vazdušni udari na punkt, pretpostavlja se da je oklopni transporter brojem 430 uništen na punktu za pregled, ali se ova informacija precizira.

Foto Tanjug/AP

Britanski špijuni: Ukrajinu će bombardovati nova elitna jedinica ruske jurišne avijacije

Ruske snage formiraju elitnu jedinicu avijacije koja će biti zadužena za bombardovanje Ukrajine, pokazali su najnoviji obaveštajni podaci Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema tim navodima, ona će nositi naziv "Štorm" i sastojaće se od aviona "SU-24 fenser" iz sovjetske ere i ruskog borbenog bombardera "SU-34 fulbek", što su letelice koje Rusija već uveliko koristi tokom specijalne vojne operacije.

-Veoma je verovatno da Rusija stvara novu "elitnu" grupu jurišna avijacije kodnog naziva "Štorm" koja će delovati na nebu iznad Ukrajine. Jedinica će se verovatno sastojati od najmanje jedne eskadrile jurišnih bombardera "'SU-24 fenser" i "SU-34 fulbek" i eskadrile jurišnih helikoptera", navodi se u proceni objavljenoj na zvaničnom nalogu Ministarstva odbrane Velike Britanije na Tviteru.

Foto: Profimedia

Iako nije precizirano koji će jurišni helikopteri biti uključeni u jedinicu "Štorm", Rusija u napad na ukrajinske položaje uglavnom šalje svoje vojne helikoptere Ka-52, Mi-24 i Mi-28.

 

 

Bivši američki senator: Epska bitka za Bahmut, najveća od 2.SR

Ruske snage su zauzimanjem Artjomovska (Bahmuta) dobile najveću bitku u Evropi od Drugog svetskog rata, rekao je za RIA bivši američki senator iz Virdžinije Ričard Blek.

-Rusija je dobila najveću bitku u Evropi od Drugog svetskog rata. Zapadni mediji sporo priznaju ukrajinski poraz, ali izgleda da je Zelenski izgubio grad, trpeći razorne gubitke u ljudstvu i opremi, rekao je Blek, nazivajući bitku za Bahmut - "epskom" bitkom.

Foto Tanjug/AP

Blek je sugerisao da će poraz podstaći ukrajinske snage da pokrenu ofanzivu velikih razmera, o čijoj se pripremi dugo pričalo.

-Ovi gubici će podstaći Zelenskog da krene u ofanzivu kako bi dokazao da i dalje ima borbenu moć, iako bi razumniji put bio traženje mira i zaustavljanje daljeg krvoprolića, rekao je izvor agencije.

Bitka za Bahmut okončana je posle 224 dana krvave borbe.

 

Kijev dobija F-16: Isporuke lovaca su prioritet za SAD

Isporuke američkih lovaca F-16 Kijevu su prioritet za SAD, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Tako je odgovorio na pitanje da li će na te planove uticati informacije o tome da su ukrajinski vojnici koristili američku vojnu tehniku za napad na naselja u Belgorodskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP

-Isporuke aviona su prioritet za nas i mi ćemo da pristupimo implementaciji u narednim mesecima, podvukao je Miler.

On nije pojasnio kada će tačno Oružane snage Ukrajine dobiti lovce, kao i koje će zemlje učestvovati u isporukama i obuci ukrajinskih vojnika.

 

Čišćenje se nastavlja u selima Kozinka i Glotovo

Uprkos izjavama o čišćenju sela Glotovo, meštani izveštavaju o pucnjavi na periferiji sela.

U Kozinki, militanti su zauzeli zgradu crkve. Prema našim strukturama za sprovođenje zakona, pored neprijateljskog voda u crkvi, ima i do stotinu militanata u blizini.

Oprema je, po svemu sudeći, povučena sa teritorije Ruske Federacije.

Ilustracija telegram rybar


Evidentirano je prebacivanje neprijateljskih pojačanja u druge oblasti duž državne granice sa Rusijom: odeljenje nacionalnog bataljona „Kraken“ do 20 ljudi dobilo je zadatak da prođe Novu Tavolžanku, Seredu i Murom.

Koncentracije neprijatelja primećene su u Udiju, Lipcima, Volčansku, Strelečiji.

Protivteroristička operacija se, po svemu sudeći, neće završiti do kraja dana i nastaviće se noću.

Posmatrajući gomilanje neprijatelja duž državne granice, može se pretpostaviti da će se pokušati ispustiti DRG Oružanih snaga Ukrajine i nacionalnih bataljona u drugim oblastima kako bi se sejala panika i skrenula pažnja.

Foto printskrin youtube military channel

Istovremeno, u ukrajinskom informativnom polju stvara se prelepa slika o „oslobodiocima“ „Belgorodske Narodne Republike“ i PR imidž „Ruskog dobrovoljačkog korpusa“ i „Legija slobode Rusije“ se snažno ljulja i glavni, koji nisu ništa drugo do medijska paravan za ukrajinske formacije i njihove mentore.

 

NE Zaporožje ponovo dobila struju iz Ukrajine

Ukrajinski državni operater prenosa električne energije "Ukrenergo" saopštio je danas da je spoljno napajanje strujom nuklearne elektrane Zaporožje ponovo uspostavljeno nakon prijavljenog požara na elektroenergetskom objektu u istoimenom gradu.

"Ukrenergo" je saopštio da je obnovio dalekovod koji snabdeva strujom nuklearku u Zaporožju, preneo je Rojters.

Foto: Arhiva

 

Antiteroristička akcija u Belgorodskoj oblasti još traje (VIDEO)

Ukrajinske snage su sa jednim bataljonom i DRG (Diverzantsko-izviđačka grupa) prešli rusku granicu.

Tokom borbi izbačeni su iz sela Glotovo i Grajvornoje. U naselju

Kozinka i dalje ima boraca VSU. U crkvu se zaključalo do 30 ljudi, na periferiji sela još stotinak.


Opreme (tehmnike) nema: poslednja oprema koju je video TELEGRAM KANAL “Arhanđel specnaza” bila je fiksirana na koordinatama 50.45164844951641, 35.595894034886065.

Vojna avijacija, patrolirajući tim područjem, takođe nije primetila oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

Trenutno se neprijateljska tehnika primećuje u Bolšoj Pisarevki sa druge strane granice, ali to podjednako mogu biti i pojačanja i jedinice RDK i LSR povučene sa teritorije Belgorodske oblasti.

Protivteroristička operacija još nije završena.

 

Kuleba: Otvoreni za dijalog

Kijev je otvoren za dijalog sa afričkim zemljama koje nude pomoć za okončanje sukoba u Ukrajini, ali bilo kakva mirovna inicijativa ne bi trebalo da uključuje zamrzavanje sukoba, saopštio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

Foto Tanjug/AP

 

Granatiranje iz Ukrajine: Meta selo u Rusiji

U Brjanskoj oblasti Rusije granatirano je selo Solovjovka iz pravca Ukrajine, uništena je jedna kuća i jedna pomoćna zgrada, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

Foto: Printskrin/Telegram/Sputnjik Srbija

Isključenja struje u Ukrajini

Jedna od najvećih ukrajinskih elektrana isključena je zbog oštećenja dva dalekovoda, saopštila je nacionalna energetska kompanija Ukrenergo.

-U regionu Dnjepra oštećena su dva visokonaponska voda 330-750 kV, što je dovelo do gašenja jedne od najmoćnijih elektrana u regionu, saopštio je Telegram kanal kompanije.

Foto AP

Nekoliko trafostanica Ukrenergo takođe je isključeno zbog oštećenja vodova. Kao rezultat toga, isključeni su potrošači u gradu Zaporožju, koji kontroliše Kijev, a oštećene su i električne mreže u Dnjepropetrovskoj oblasti.

 


NATO: Za sada nema konsenzusa u vezi sa članstvom Ukrajine u Alijansi

NATO će pre ili kasnije morati da razgovara o garancijama bezbednosti za Ukrajinu, ali za sada nije jasno kako i kada, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirča Džoane na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Luksmburgu.

Foto: AP

-Proširenje NATO-a je politička, a ne tehnička odluka. U istoriji širenja NATO-a, od Turske i Grčke, do Španije i Portugalije... Finske, a uskoro i Švedske, uvek je igrala ulogu kombinacija reformi i spremnosti zemlje-kandidata s jedne strane, i političke spremnosti zemalja organizacije da prime zemlju – s druge strane. Mi kao političari moramo to da priznamo. Znam da ćemo pre ili kasnije morati da razgovaramo o garancijama bezbednosti za Ukrajinu... Ne želim da žurim sa zaključkom kada i kako. Verujem da će politika otvorenih vrata ostati realnost, i čim uslovi to dozvole, doći ćemo do takvog razgovora, rekao je Džoane.

 

Pentagon: F-16 će malo šta promeniti u odnosu snaga u Ukrajini

Isporuka borbenih aviona četvrte generacije F-16 Oružanim snagama Ukrajine neće dovesti do suštinske promene odnosa snaga u sukobu u Ukrajini, piše Politiko, pozivajući se na izjavu američkog sekretara Ratnog vazduhoplova Frenka Kendala.

-To neće biti fundamentalna promena u odnosu snaga“, citira reči Kendala novinar "Politika" na Tviteru, komentarišući moguću isporuku F-16 ukrajinskoj strani.

Foto: Jutjub/lazzaric92

Istovremeno, sekretar Ratnog vazduhoplovstva SAD rekao je novinarima u ponedeljak da lovci treba da pomognu Kijevu.

Potencijalno slanje F-16 moglo je da počne i ranije, ali do toga nije došlo zbog straha od eskalacije, rekao je Kendal.

Što se tiče roka isporuke, za to će biti potrebno najmanje „nekoliko meseci“, rekao je on.

Ranije je bivši načelnik Generalštaba italijanskog Ratnog vazduhoplovstva general Leonardo Trikariko rekao za Sputnjik da eventualna isporuka F-16 Ukrajini neće doneti korenite promene: to je samo jedna vrsta naoružanja koje je Zapad obezbedio Kijevu. On je dodao da bi četiri meseca bilo dovoljno za obuku ukrajinskih pilota za lovce F-16, a njihov broj ne bi predstavljao problem zbog rasprostranjenosti ove letelice u svetu.

 

Ruski specijalci i helikopteri u potrazi za diverzantima VSU (VIDEO)

Jurišni helikopteri Mi-28 i Ka52 uključeni u specijalnu operaciju u Belgorodskoj oblasti. Aktivno rade i višenamenski Mi-8. Vojna avijacija primećena iznad Belgoroda.

Specijalne snage i vojska nastavljaju da uništavaju neprijateljski odred u Belgorodskoj oblasti.

Prema novim podacima, neprijatelj je ipak prošao oklopna vozila „hamer” i terenska vozila uz podršku nekoliko tenkova u pravcu Kozinke, odakle je pokušao da krene ka Glotovu.

Eksplozije granata grmi u zoni dejstva u Belgorodskoj oblasti, dok naša artiljerija uništava naciste, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da ih pokriju vatrom.

Guverner Gladkov je izvestio o još ranjenih civila:

U Grejvoronu su još tri žrtve - dva muškarca i jedna žena sa ranama od gelera, u bolnici su umerene težine. Obezbeđena je sva neophodna medicinska pomoć.

foto: Tanjug/AP Photo

Takođe, granatama su oštećena 3 privatna stambena objekta, usled čega su se zapalili. Upravna zgrada je takođe pogođena.

U selu Zamošće granata je pogodila vrtić i zapalio se. Tu je i povređena žena sa ranom šake, pomoć je ukazana na licu mesta. Informacije o šteti se ažuriraju.

Ranije je Gladkov izvestio o povredama dvojice meštana u Glotovu, žena je u teškom stanju.

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije su udarom visokopreciznog oružja pogodile hangare sa naoružanjem i municijom i avionsku tehniku na aerodromu „Dnjepar“;

- Na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu ruske snage ubile su tokom proteklog dana više od 150 vojnika Oružanih snaga Ukrajine;
- Ruske snage uništile su skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u gradu Orehov u Zaporoškoj oblasti;
- U donjeckom pravcu ubijeno je do 270 ukrajinskih vojnika;
- U hersonskom pravcu Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 123. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske;
- U protekla 24 časa ruski PVO sistemi oborili su u DNR ukrajinski helikopter Mi-8, presreli su pet raketa ispaljenih iz raketnih sistema „hajmars“ i uništili 17 dronova;
- Oružane snage Rusije uništile su 98 artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima;
- U Harkovskoj oblasti ruske snage presekle su dejstva tri ukrjainske diverzantske grupe.
- Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 428 aviona, 235 helikoptera, 4.262 bespilotne letelice, 424 protivvazdušna raketna sistema, 9.257 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.100 borbenih vozila za raketne sisteme, 4.881 artiljerijsko oruđe i minobacač, kao i 10.379 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Ukrajinski diverzanti ušli u Belgorodsku oblast

Na teritoriju Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti ušla je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa.

Ruska vojska i snage bezbednosti preduzimaju sve mere da je likvidiraju, saopštio je na svom Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Litvanci pozvali EU da Ukrajini pošalju ranije obećano naoružanje

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis pozvao je zemlje EU da Ukrajini ne šalju samo američke lovce F-16, već i ranije isporučene vrste naoružanja – prenosni protivvazdušni sistem „stinger“ i raketni sistem „hajmars“.

- Ali ne smemo zaboraviti da se upravo sada vode borbe uz upotrebu, na primer, ‘stingera’ i ‘hajmarsa’... a Ukrajini nisu potrebni samo F-16, već i naoružanje koje joj je isporučivano cele godine. Pošto je neko od njih uništeno, potrebno ih je remontovati i zameniti - objasnio je ministar.

SAD kao garant bezbednosti 

Učesnici sporazuma o bezbednosti Ukrajine mogli bi da budu SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, piše „Volstrit džurnal“.

SAD bi mogle da budu glavni garant bezbednosti u sporazumu o bezbednosti Ukrajine, uz učešće članica NATO-a i Evropske unije, navodi list.

Deo ukrajinskih snaga otišao u Časov Jar

Osnovni deo ukrajinskih snaga iz Artjomovska je otišao u Časov Jar, koji će postati naredna tačka odbrane na putu ka uporištu Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka, saopštio je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Neprijatelj se povukao u oblast naselja Časov Jar. Tamo je izvršeno delimično prebacivanje snaga nakon popunjavanja snaga na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu, ali su glavne jedinice ostale upravo u Časovom Jaru. Sada je ovo sledeće naselje koje ukrajinske snage braniti, jer posle Časovog Jara tamo ima nekoliko malih naselja, a dalje su ogromne teritorije do sledećeg ogromnog utvrđenog područja Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka. I snage će raditi u ovim pravcima - objasnio je Maročko za televiziju „Rusija 24“.

Rusi sprečili prebacivanje ukrajinskih trupa

Oružane snage Rusije su preciznim udarom na Dnjepropetrovsk sprečile noćas prebacivanje nove grupe ukrajinskih snaga na zaporoški front, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, sredstva vizuelne kontrole i poruke koje stižu od stanovnika grada svedoče o velikim gubicima među ukrajinskom vojskom.

Šolc: Zapad će nastaviti da naoružava Ukrajinu i posle sukoba

Ukrajina će nastaviti da dobija naoružanje zapadne proizvodnje i po završetku sukoba, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu za nemački televizijski kanal „Velt“.

- U budućnosti ćemo takođe morati da govorimo o garancijama bezbednosti, to je jasno. Te garancije bezbednosti uključuju i pitanje o tome u kakvoj ćemo meri snabdevati Ukrajinu oružjem u budućnosti. Posle rata Ukrajina će biti snabdevena oružjem zapadne proizvodnje - rekao je Šolc.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje za sada nisu razmatrale te garancije bezbednosti, jer sukob nije završen.

Nemački kancelar je dodao da u doglednoj budućnosti Ukrajina neće stupiti u NATO, jer kriterijumi Alijanse podrazumevaju brojne uslove, koje Kijev sada nije kadar da ispuni.

Ruske snage napreduju u pravcu Avdejevke i Marjinke

Ruska vojska napreduje u pravcu Avdejevke i Marjinke, bez obzira na prebacivanje rezervi Oružanih snaga Ukrajine na to područje, rekao je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

- Ne tako brzo, ali ipak beležimo napredovanje – kako i marjinskom, tako i u avdejevskom pravcu - rekao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, u oba pravca ukrajinska komanda nastavlja da prebacuje pojačanje i pokušava da probije rusku odbranu.

Grosijev plan o Zaporoškoj nuklearki

Direktor IAEA Rafael Grosi radi na projektu dogovora o Zaporoškoj nuklearki, kako bi se osigurala bezbednost stanice uoči ukrajinske kontraofanzive, saopštio je list „Vašington post“ pozivajući se na američke i evropske diplomate.

Kako navodi list, Grosijev plan uključuje pet principa: zabranu raspoređivanja teške vojne tehnike i vojnika u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, zabranu pucanja sa teritorije i prema elektrani, osiguranje bezbednosti, zaštitu svih spoljnih dalekovoda i nadzor poštovanja gore navedenih principa.

Počelo deminiranje Bahmuta

U Artjomovsku (ukrajinski Bahmut) je počelo deminiranje nakon oslobođenja, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

On je istakao da će u gradu biti organizovan štab za pružanje pomoći na oslobođenim teritorijama.

Zaporožje ostalo bez struje

Deo grada Zaporožja, koji je pod kontrolom Ukrajine, ostao je bez struje, saopštio je šef regionalne administracije koju je postavio Kijev, Jurij Malaško.

Prema njegovim rečima, nestanak struje desio se zbog havarije izazvane preopterećenjem jednog od energetskih objekata.

U toku su radovi na popravci.

Ruski ambasador poručio Vašingtonu: Napadi na Krim su napadi na teritoriju Rusije

Sjedinjene Američke Države moraju da budu svesne da bi napadi Ukrajine na Krim bili posmatrani kao napad na bilo koji drugi region Rusije, a predavanje lovaca F-16 Kijevu postaviće pitanje o umešanosti NATO-a u sukob, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

- Hteo bih da upozorim predstavnike administracije da ne sude lakomisleno o Krimu, posebno kada je reč o davanju blagoslova kijevskom režimu za vazdušne napade na poluostrvo. Podsetiću, mi napade na tu teritoriju posmatramo kao napade na bilo koji drugi subjekt Ruske Federacije. Važno je da Sjedinjene Američke Države potpuno uzmu u obzir odgovor Rusije - naveo je Antonov.

Ambasador je povodom informacija o mogućnosti predavanja lovaca Kijevu izjavio da je „Vašington potpuno potčinio članice 'Velike sedmorke' sopstvenoj politici kada je reč o sukobu u Ukrajini“.

- Za sada se Vašington bori tuđim rukama, 'na poverenje'. Ipak, svakom stručnjaku je jasno da u Ukrajini nema infrastrukture za korišćenje F-16, kao ni neophodnog broja pilota. Nema ni personala koji bi ih održavao. Šta će biti ako američki lovci počnu da uzleću s NATO aerodromma i ako njima budu upravljali strani 'dobrovoljci' - upozorio je Antonov.

Američka administracija je u više navrata saopštila da ne brani Ukrajini da koristi oružje koje joj Zapad predaje za operacije na svojoj teritoriji. Vašington, pritom, smatra da je deo te teritorije i Krim.

U intervjuu televizijskom kanalu Si-En-En pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je u nedelju rekao da Vašington ne dozvoljava Ukrajini da koristi zapadno naoružanje za napade na teritoriju Rusije, ali da Krim ne smatra delom te teritorije.

Tokom samita G7 u Hirošimi američki predsednik Džozef Bajden je predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom izložio planove za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16.

Kišida poručio da će poslati pomoć Ukrajini

Japanski premijer Fumio Kišida obećao je na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim da će Tokio pružiti Ukrajini sveobuhvatnu pomoć, uključujući prijem ranjenih ukrajinskih vojnika na lečenje.

Japan će Ukrajini predati i sto vojnih kamiona i drugih vozila, kao i oko 30 hiljada kompleta vojnih obroka koje koriste pripadnici Snaga samoodbrane Japana.

Ukrajinci iz Bahmuta prešli u Košarkov i Slavjansk

Deo jedinica ukrajinskih trupa koje su napustile Artjomovsk raspoređeno je u kupjanskom i krasnolimanskom pravcu, saopštio je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Posle povlačenja preživelih jedinica oružanih formacija Ukrajine iz Artjomovska, neki bataljoni su, nakon što su bili popunjeni, preusmereni u naselja Košarovka i Slavjansk (kupjanski i krasnolimanski pravac) - objasnio je Maročko.

Zaporoška nuklearka prebačena na dizel-generatore

Sopstveno napajanje Zaporoške nuklearne elektrane prebačeno je na dizel-generatore zbog isključivanja poslednjeg visokonaponskog voda naponske klase 750 kilovolti, saopšten je na Telegramu stanice.

- Usled gašenja visokonaponskog voda od 750 kW, Dnjeparska i Zaporoška nuklearna elektrana izgubile su spoljno napajanje. Napajanje za sopstvene potrebe obezbeđuju generatori na dizel - navodi se u saopštenju.

Još se ne znaju razlozi za isključivanje voda. Radijacija u nuklearki, zoni sanitarne zaštite i zoni posmatranja je normalna.

Ukrajinske trupe ispalile su deset granata kalibra NATO-a na Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su još 10 granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

- Zabeležena je vatra iz Oružanih snaga Ukrajine u pravcu: 6.25 – naselje Maksimiljanovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 155 milimetara... 6.40 – naseljeno mesto Netajlovo – grad Donjeck (Kujbiševski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 155 milimetara - navodi se u saopštenju predstavništva.

Petrovski okrug Donjecka nalazi se na zapadnoj periferiji administrativnog centra DNR, ovo je najudaljeniji deo grada od centra. Kujbiševski okrug se takođe nalazi na zapadu Donjecka.

Krim: Putovanja Zelenskog u inostranstvo nazvana najskupljom emisijom u istoriji

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov nazvao je putovanja Vladimira Zelenskog u inostranstvo najskupljom predstavom u istoriji planete.

Zelenski je poslednjih nedelja posetio niz zapadnih zemalja, Saudijsku Arabiju, kao i Japan, gde je održan samit G7.

- Njegova turneja po zapadnim zemljama je najskuplja predstava u istoriji planete, pozorište za jednog čoveka koje prima rekordne honorare - rekao je Konstantinov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Zelenski se obogaćuje na ukrajinskom sukobu.

- Za milijardera koji, prema preliminarnim podacima, ima više od četiri milijarde na računima, imovina na Krimu izgleda smešno. Za njega su to buve - naglasio je šef parlamenta.

Tokom predsedničke izborne kampanje u Ukrajini 2019. godine, pres-služba štaba Zelenskog izvestila je da je njegova supruga Elena kupila imovinu na Krimu u skladu sa ukrajinskim zakonom u aprilu 2013. pre nego što je poluostrvo vraćeno Rusiji. Napomenuto je da su nakon kupovine plaćeni svi obavezni porezi i naknade, a stan je zvanično proglasio Zelenski. Radilo se o stanu u selu Livadija u Jaltinskoj oblasti na južnoj obali Krima.

Ministarstvo odbrane prikazalo snimak ispaljivanja haubica „Msta-SM2“

Ministarstvo odbrane objavilo je snimak borbenog rada samohodnih topova Msta-SM2 Zapadnog vojnog okruga prilikom uništavanja oklopnih vozila i kamufliranih utvrđenih položaja ukrajinske vojske. Video se pojavio na Telegram kanalu odeljenja.

- Posade samohodnih artiljerijskih oruđa Msta-SM2 nastavljaju da uništavaju oklopna vozila i kamuflirane utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema podacima Ministarstva odbrane, baterija haubica je napredovala do vatrene linije da uništi ciljeve — zatvorene vatrene položaje ukrajinske vojne topovske artiljerije, prema podacima dobijenim od operatera dronova. Svi ciljevi su uništeni brzom vatrom. Ovoga puta, visokoeksplozivna fragmentarna municija ispaljena je na udaljenosti većoj od 20 kilometara.

Oružane snage Rusije uništile su osmatračnice Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska

Ruski minobacači, posade tenkova i posade protivtenkovskih raketnih sistema uništile su pet ukrajinskih osmatračnica u pravcu Kupjanska, izjavio je za RIA Novosti Sergej Žibinski, šef pres-centra grupe „Zapad“.

- U toku borbenih dejstava na pravcu Kupjanska, posade samohodnih minobacača velike snage 2S4 Tjulpan, u saradnji sa tenkovskim posadama i posadama protivtenkovskih raketnih sistema, uništile su pet neprijateljskih osmatračnica u zoni odbrane 11. korpusa - ​​primetio je Zibinski.

Šef pres-centra je dodao da su sistemi protivvazdušne odbrane i elektronske borbe eliminisali tri izviđačka drona tipa avion i kvadrokopter ukrajinske vojske.

 

BONUS VIDEO: DRONOVI IZNAD KREMLjA - Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!