KAZNE RUSIJI NA PRAGU KINE: U Hirošimi počeo samit lidera G7, dogovorena pomoć Kijevu, kude Moskvu

A.Vojinović

20. 05. 2023. u 07:00

NOVI paketi sankcija Rusiji, obezbeđena novčana podrška Ukrajini do kraja ove, i za početak naredne godine i traženje potpunog i bezuslovnog povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine epilog je prvog dana godišnjeg samita država članica saveza G7 u Hirošimi. Sukob u Ukrajini, međutim, iako aktuelna, nije i jedina tema trodnevnog samita sedam najmoćnijih sila u Japanu. Takoreći na pragu Kine baviće se i pitanjem koje poteze treba povući u svetskoj partiji šaha prema najmnogoljudnijoj zemlji. Kina je sve veći trn u oku Zapadu, jer ne osuđuje vojnu operaciju u Ukrajini, već naprotiv razvija odnose sa Rusijom.

КАЗНЕ РУСИЈИ НА ПРАГУ КИНЕ: У Хирошими почео самит лидера Г7, договорена помоћ Кијеву, куде Москву

Tanjug

- Preduzimamo nove korake kako bismo osigurali da ruska nezakonita agresija na suverenu državu Ukrajinu ne uspe... Uvodimo sankcije i mere kako bismo povećali troškove Rusiji i onima koji podržavaju njene ratne napore. Takođe, želimo da osiguramo da Rusija više ne bude u stanju da koristi raspoložive energente protiv sveta - navodi se u saopštenju lidera G7.

Formiranje strategije kako se odupreti sve većem jačanju Kine na ekonomskom i političkom planu nije, međutim, lak zalogaj za članice G7 - SAD, Kanadu, Francusku, Nemačku, Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan. Nema jedinstvenog stava prema Kini u sedam zemlja s obzirom na njihove različite odnose sa Pekingom. Evidentno je da SAD, kao ekonomski rival Kine, ovde vode glavnu reč. Kina s druge strane, međutim, već neko vreme pokušava da popravi diplomatske veze sa Evropom.

Ali, Japan u Kini vidi pretnju za region, na šta je ukazala i izjava premijera Fumija Kišide koji je upozorio da bi "Ukrajina danas mogla biti istočna Azija sutra". Tokio je dodatno uznemirilo što je, uoči samita G7, Peking poslao pomorsku flotu na 12-dnevnu plovidbu oko glavnih japanskih ostrva.

Amerika je već ograničila pristup Pekingu naprednim poluprovodnicima i opremi koja se koristi u njihovoj proizvodnji. Od drugih zemalja G7 u ograničavanju čipova se pridružio samo Japan, dok su ostali skeptični po pitanju prekidanja ekonomskih veza sa Kinom, jednom od vodećih ekonomskih svetskih sila.

Osim vođa najmoćnijih država sveta na godišnji samit u Ukrajini pozvani su, stoga, kao svojevrsno "pojačanje", da kao posmatrači prisustvuju i lideri zemalja u razvoju među kojima su Indija, Brazil, Vijetnam, Australija, Indonezija. Na samit je najavljeno da će doći i predsednik Južne Koreje, kao i predstavnici afričke ostrvske države Komori. Na sastanku sa liderima G7 će, onlajn, učestvovati i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je juče "svratio" do Saudijske Arabije na samit Arapske lige.

Zajedničkom fotografijom vođa zemalja G7 ispred hramskog kompleksa Icukušima na istoimenom ostrvu i svečanom večerom juče je spuštena zavesa na prvi dan samita. Na slici su, pored sedam lidera pozirali i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Venci i atomi

UOČI početka samita lideri G7, uključujući šefa Bele kuće Džozefa Bajdena, položili su vence u Memorijalnom parku mira u Hirošimi, gradu na koji su pre 78 godina SAD bacili prvu nuklearnu bombu, ujedno rodnom mestu premijera Japana Fumija Kišide. U napadu američkog bombardera B-29 atomskom bombom nazvanom "Mali dečak" 6. avgusta 1945. godine ubijeno je 70.000 ljudi, dok je na desetine hiljada drugih kasnije stradalo od opekotina ili zračenja. Od posledica nuklearne bobe ukupno je nastradalo 140.000 ljudi. Tema Samita će biti sada i smanjenje nuklearnih tenzija kojima se preti od početka sukoba u Ukrajini.

Sankcije za dijamante i "Kalašnjikov"

PREDSEDNIK Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da će u novom paketu sankcija protiv Moskve EU ograničiti trgovinu ruskim dijamantima. I vlada Britanije je objavila da će zabraniti ruske dijamante, kao i uvoz ruskog bakra, aluminijuma i nikla. London je saopštio da uvodi sankcije i protiv 86 ruskih fizičkih i pravnih lica povezanih sa proizvodnjom oružja i energenata, kao i one koji su u vezi sa krađom ukrajinskog žita. Među njima su i direktori koncerna "Kalašnjikov", koji, inače, proizvodi 95 odsto komada oružja u Rusiji. Na široj listi našli su se "Tinkof banka", "Rosbank", "Sistem Holding", prvi potpredsednik ruske vlade Andrej Belousov...

Sunakove crvene čarape

BRITANSKI premijer Riši Sunak je prijatno iznenadio kolegu i domaćina, predsednika vlade Japana Fumija Kišidu. On je na njihovoj radnoj večeri izuo cipele i otkrio da je specijalno za ovu priliku obuo crvene čarape s logom japanskog bejzbol tima "Hirošima Tojo Karp" za koji navija Kišida. Fotofrafija dvojice premijera u izuvenim cipelama privukla je veliku pažnju korisnika društvenih mreža koji su pozdravili Sunakov gest.

"Ne" ratu!

PRVI dan samita obeležio je i antiratni protest. Okupljeni su u blizini mesta sastanka svetskih lidera uzvikivali parole "Ne samitu, ne ratu".

Ko je odgovoran?

UOČI samita G7, dopisnik "Sputnjika" iz Japana posetio je izložbu u pres centru, gde su na štandu pokazani snimci posledica američkog bombardovanja grada, ali se nigde ne ukazuje ko je odgovoran za ovu strašnu tragediju, već stoji napomena - fotografije američke vojske. "Razlog je taj što štand ima za cilj da vizualizuje Hirošimu u različitim periodima njene istorije. Nastojimo da pokažemo drugu stranu života posle upotrebe nuklearnog oružja, kako dolazi do obnove nakon patnje", objasnili su kustosi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?