KINA ODGOVORILA EU: Ne pitate se vi oko LGBT prava u našoj zemlji

Novosti online

18. 05. 2023. u 16:05

EVROPSKA unija ne bi trebalo da govori Kini šta treba da radi kada je reč o pravima LGBT osoba na njenoj teritoriji, kratko je prokomentarisalo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova jučerašnje saopštenje predstavništva EU u Pekingu.

КИНА ОДГОВОРИЛА ЕУ: Не питате се ви око ЛГБТ права у нашој земљи

Foto: Profimedia/Ilustracija

Predstavništvo je, podsetimo, na Međunarodni dan borbe sa homofobijom, transfobijom i bifobijom izjavilo da sve LGBT osobe u Kini treba da imaju ista prava kao i svi ostali ljudi i da bi trebalo da im se dozvoli i otvaranje različitih organizacija koje bi se borile za zaštitu njihovih prava.

Ipak, iz Kine na ovo danas odgovaraju kratko:

"EU ne treba da daje naredbe na ovu temu. Sledeće pitanje".

Nekoliko dana ranije, u ponedeljak, mediji su preneli vest da je u Pekingu zatvoren glavni LGBT centar grada zbog razloga koje oni ne mogu da kontrolišu. Centar je bio aktivan 15 godina, a "Blumberg" je, pozivajući se na svoj izvor, preneo da su pritisci na organizaciju bili prisutni i mnogo ranije. 

U saopštenju centra za 2022. godine navodi se da se organizacija susrela sa vrlo neprijatnim pojavama, kao što su prinudne selidbe i drugi problemi sa radom, a takođe "kaljanje" ličnosti onih koji rade u centru, kao i njihovih porodica.

"Sva ova dešavanja dovela su do kolektivnog emocionalnog pada i bilo bi neiskreno ako bismo rekli da smo još vrlo zainteresovani za naš rad u ovakvoj situaciji", naveo je ovaj LGBT centar u izveštaju za prošlu godinu. 

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024