POLITIKO: EU će morati da izabere između Ukrajine i Turske

Novosti online

17. 05. 2023. u 12:29

ČLANSTVO Ukrajine u Evropsku uniju može da natera EU da se odrekne ideje o članstvu Turske u toj organizaciji, piše list „Politiko“.

ПОЛИТИКО: ЕУ ће морати да изабере између Украјине и Турске

Foto: Profimedia

Ističe se da će zbog toga nekim članicama EU to predstavljati olakšanje ako u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj pobedi Redžep Tajip Erdogan, a ne njegov opozicioni suparnik Kemal Kiličdaroglu, koji je za bližu integraciju sa EU.

- U jednom trenutku ćemo morati da stavimo do znanja da su Ukrajina i Zapadni Balkan poslednji koje će ući u EU. Nezamislivo je da EU može da primi i Tursku i Ukrajinu, jer tržište to neće izdržati - rekao je neimenovani visoki evropski činovnik.

Kako list navodi, najverovatnije je da će lideri zemalja EU zvanično od Ukrajine početi pregovore o članstvu na samitu u decembru.

Predsednik Ukrajine je 28. februara 2022. godine predao zahtev za članstvo Ukrajine u EU. Kijev je u junu dobio status kandidata. Evropska komisija je u februaru 2023. godine navela da je Ukrajina u celini još uvek na početnom nivou pripreme za članstvo. U aprilu je EK izjavila da nema kraćenih načina za ulazak Ukrajine u EU.

U Turskoj je 14. maja održan prvi krug predsedničkih izbora na kojima je Erdogan osvojio 49,51 odsto glasova, a njegov suparnik, lider opozicije Kemal Kiličdaroglu – 44, 88 odsto. Drugi krug je zakazan za 28. maj.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!