NEBENZJA U UN: Zašto Gutereš ćuti o kijevskom podsticanju na terorizam?

Tanjug

15. 05. 2023. u 19:55

STALNI predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja upitao je zašto generalni sekretar UN i druge međunarodne organizacije ćute o otvorenom podsticanju terorizma od strane kijevskih vlasti, a u vezi sa ubistvima izvesnog broja ruskih državljana od strane Kijeva, kao i izjave o "spremnosti da se ubijaju Rusi širom sveta".

НЕБЕНЗЈА У УН: Зашто Гутереш ћути о кијевском подстицању на тероризам?

Foto: Profimedia

- Zahvaljujući povlađivanju zapadnih pokrovitelja, Kijev ne beži od otvorenih terorističkih metoda. Među njegovim zločinima su teroristički napad na Krimski most, ubistva novinara Darije Dugine, Maksima Fomina i pokušaj ubistva Zahara Prilepina, koji je rezultirao smrću njegovog prijatelja Aleksandra Šubina - rekao je danas Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

On je podsetio da je Federalna služba bezbednosti Rusije 3. maja saopštila da je osujetila pripremu atentata na čelnike Republike Krim, koji su planirali obaveštajci Ministarstva odbrane Ukrajine, prenosi RIA novosti.

Nebenzja je skrenuo pažnju i na nedavnu izjavu šefa obaveštajne službe Ukrajine Kirila Budanova, koji je direktno izjavio da je spreman da "ubija Ruse širom sveta".

- Posle pokušaja atentata na Zahara Prilepina, državna novinska agencija Ukrajine UNIAN objavila je anketu o tome koju od ruskih ličnosti treba sledeću uništiti. Šta je ovo, ako ne otvoreno podsticanje na terorizam? Kako na to mogu da ćute generalni sekretar i predstavnici drugih međunarodnih organizacija? -  zapitao je ruski izaslanik.

Prema njegovoj oceni, zapadne zemlje nisu zabrinute šta se dešava sa ljudima u Ukrajini ili Donbasu, jer su prema njima ravnodušne od 2014. godine.

On je podsetio da kada je Rusija u aprilu predsedavala Savetom bezbednosti UN, niko nije tražio nikakve sastanke o Ukrajini, ali da je sada ova tema ponovo visoko na dnevnom redu. 

- Ne postoji iskrena zabrinutost za ljude koji žive u Ukrajini, a kamoli na oslobođenim teritorijama u Donbasu, pošto zapadne zemlje pokazuju malo brige za obične ljude tamo od 2014. godine - rekao je Nebenzja.

 

BONUS VIDEO: 

TRENUTAK PADA HELIKOPTERA: U regionu Brijanska srušile se četiri letelice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista