POGLEDAJTE - SMRTONOSNI LANCET NA DELU: Ukrajinci objavili snimak uništenja britanskog PVO sistema Stormer (VIDEO)

P. Z. S. / 19fortyfive.com

15. 05. 2023. u 18:01

RANIJE prošle nedelje, Ukraine Weapons Tracker objavio je video koji prikazuje uništavanje ukrajinskog Stormer HVM (Stormer HVM) protivvazdušnog odbrambenog sistema kratkog dometa.

ПОГЛЕДАЈТЕ - СМРТОНОСНИ ЛАНЦЕТ НА ДЕЛУ: Украјинци објавили снимак уништења британског ПВО система Стормер (ВИДЕО)

Foto printskrin tviter@UAWeapons

U snimku od 26 sekundi može se videti kako bespilotna letelica leti ka sistemu.

Jednom kada dron pogodi svoju metu, dim se širi. Čini se da je HVM možda pogodio nagaznu minu pre nego što ga je gađao dron i da su dva člana posade uspela da izađu iz vozila nakon napada.

Dok je nabavka bespilotnih letelica iranske proizvodnje od strane Moskve unapredila ratne napore Kremlja u Ukrajini, domaći dronovi su takođe stigli na prve linije fronta.

ZALA Lancet, koji je navodno odgovoran za uništenje HVM-a u distribuiranom video snimku, je dron, “lutajuća municija”, domaće proizvodnje koju je dizajnirala ruska ZALA Aero Grup za Oružane snage Rusije.

Prošlog meseca, ruski državni mediji objavili su da je Lancet sam odgovoran za uništavanje skoro polovine artiljerije NATO-a u ukrajinskim rukama.

Prema ovim informacijama, ruske snage su uništile 59 M777, 13 SPG M109 Paladin, 30 stranih SPGS i 14 lansera HIMARS.

Iako su ovi brojevi verovatno preuveličani, Lancet se može smatrati jednom od jedinih uspešnih domaćih platformi koja se bori u Ukrajini.


LANCET JE IMPRESIVAN KAMIKAZA DRON

Električni motor pokreće Lancet, pokrećući propeler sa dve lopatice koji se nalazi na njegovom zadnjem delu.

Prema Military Today, „standardna verzija ima maksimalni domet od 40 km i let od oko 40 minuta. Težina je samo 12 kg zahvaljujući upotrebi plastičnih i kompozitnih materijala u njegovoj strukturi. Takvi dronovi samoubice su u stanju da lebde u vazduhu i da se obruše na metu brzinom do 300 km/h i pogode je na najranjiviji deo. Kremlj je prilično ponosan na Lancet i efektivnu ulogu koju i dalje ima u Ukrajini.

Foto: Jutjub/CGTN

Poslednjih meseci, nekoliko država članica NATO-a, kao i druge zapadne zemlje, isporučile su značajne količine novčane pomoći, opreme i naoružanja kako bi podržale odbrambene napore Ukrajine protiv ruskih napada poput onih na snimku.

Neotkriveni broj Stormer HVM vozila proizvedenih u Velikoj Britaniji stigao je u Kijev prošle godine. Ovaj protivvazdušni sistem je izveden iz šasije modifikovanog oklopnog transportera Alvis Stormer.MOSKVI PONESTAJE ORUŽJA

Arsenal glavnih borbenih tenkova, projektila i druge municije Moskve se smanjio tokom 14 meseci ratovanja. Kao takve, njegove snage su postale sve više zavisne od bespilotnih letelica ubica za izvršavanje određenih misija. Dronovi su jeftina i svestrana alternativa koja Moskvi omogućava da pokrene opsežne baraž. Uklanjanje ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane je najvažnije za Kremlj, pošto je napredovanje ruskih trupa zastalo.

Dok se Lancet pokazao kao sposobno oružje, Rusija verovatno ima sve manje zalihe ove municije. Jednom kada Ukrajina pokrene svoju neminovnu kontraofanzivu, Moskvi će biti potrebni svi dronovi koje može dobiti da zadrži svoje linije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ĐOKOVIĆ DIGAO RUKE OD TENISA, SVI SU ZAPLAKALI, A ONDA... Ovaj detalj je promenio istoriju sporta