"STRATEŠKA ISPAŠA" KOZA: Čile ima neobičan način za sprečava izbijanja požara

Tanjug

14. 05. 2023. u 16:22

U JUŽNOM čileanskom gradu Santa Huana stanovništvo je počelo da koristi koze kao saveznike u borbi protiv izbijanja požara, nakon što je ta oblast bila teško pogođena šumskim požarima ranije ove godine.

СТРАТЕШКА ИСПАША КОЗА: Чиле има необичан начин за спречава избијања пожара

Foto B. Puzović

Koze su već ranije spasile šumu Boskes de Čakaj za vreme februarskih šumskih požara, izazvanih toplotnim talasima i sušom, u kojima je stradalo na desetine ljudi, povređeno na hiljade, a skoro 440.000 hektara šuma uništeno.

Rojters navodi da se koze odvode na ispašu na suvim pašnjacima koji okružuju šume, kako bi se kontrolisalo do koje granice požari mogu da se rašire, i da je metod od ranije u upotrebi u Portugalu i Španiji.

Vlasnica stada koza koje se koriste za ispaše, Rosio Kruses navela je da ispaša koza može puno pomoći u suzbijanju požara na teritoriji celog Čilea.

Inženjer šumarstva na univerzitetu Konsepsion u Čileu, koji je upoznat sa tehnikom "strateške ispaše" Fransisko Di Napoli naveo je da bi lokalne organizacije trebalo da "procene gde se ispaša može primeniti, i da se dovedu koze da pasu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)