NOVO IRANSKO NAORUŽANJE: Ratni brodovi, rakete dometa 2.000 km, dronovi

P. Z. S. / sputnikglobe.com

14. 05. 2023. u 17:28

IRANSKI odbrambeni sektor je tokom godina napravio niz dramatičnih pomaka u oblastima koje se kreću od sistema raketa i bespilotnih letelica do radara i odbrambene elektronike, zahvaljujući svojim uspesima blagovremenim investicijama, nemilosrdnoj borbi protiv korupcije i decenijama ograničenja kupovine naprednog naoružanja od tradicionalnih zapadnih dobavljača oružja.

НОВО ИРАНСКО НАОРУЖАЊЕ: Ратни бродови, ракете домета 2.000 км, дронови

Foto Tanjug/AP

Mornarica Korpusa islamske revolucionarne garde dobila je novu klasu krstarećih raketa ultra dugog dometa na brodu i uspostavila kontrolu nad Persijskim zalivom iz vazduha, sa mora i ispod površine mora, komandant mornarice IRGC-a Alireza Tangsiri je najavio.

-Kretanje neprijateljskih brodova u Persijskom zalivu je pod stalnim nadzorom mornarice IRGC, rekao je kontraadmiral, obraćajući se novinarima u petak u iranskom lučkom gradu Bušeru.

Ukazujući na napredne sposobnosti iranske odbrambene industrije i na „veliki napredak“ koji su ostvarili IRGC i regularna mornarica i vojska, Tangsiri je rekao da „sa takvom opremom i sposobnim snagama nivo pripremljenosti Oružanih snaga Islamske Republike Irana raste iz dana u dan.”

Foto AP

U intervjuu za lokalne medije objavljenom u subotu, komandant je otkrio da je više brodova Mornarice IRGC primilo nove krstareće rakete Kadr-474 dometa 2.000 km. Među njima su okeanski ratni brod Šahid Mahdavi i ratni brodovi klase Šahid Sulejmani – nova generacija raketnih korveta u stilu katamarana koje je Iran predstavio prošle godine.

Ako se karakteristike dometa rakete mogu nezavisno potvrditi, to bi učinilo iransku raketu superiornijom u dometu u odnosu na većinu varijanti Tomahavka – američke podzvučne protivbrodske i krstareće rakete za kopnene napade koja je dugo bila oslonac američke mornarice. Tomahavci imaju domet između 460 km (protivbrodski) i 1.700 km (napad sa kopna), a samo nuklearne i kopnene varijante mogu da lete na daljinama većim od toga – do 2.500 km. Naoružani su ili konvencionalnom bojevom glavom od 450 kg, ili nuklearnom bojevom glavom W80 sa snagom između 5 i 150 kilotona.

Tangsiri nije pružio nikakve dodatne informacije o karakteristikama Kadr-474, ali je ponudio detalje o postavljanju odvojene krstareće rakete za obalsku odbranu poznate kao Abu Mahdi mornarice IRGC-a. Raketa, nazvana u čast pokojnog komandanta iračke milicije Abu Mahdija al-Muhandisa – koji je ubijen u napadu američke bespilotne letelice u Bagdadu 2020. zajedno sa komandantom snaga IRGC Kuds Kasemom Sulejmanijem, ima domet do 750 km i može da promeni svoj cilj usred leta. Rečeno je da je sposobna da se popne na dovoljno visoke trajektorije da se može postaviti iza planinskog venca i lansirati na ciljeve na moru.

Prema Tangsiriju, sve nove napredne iranske rakete dugog dometa imaju isti sistem navođenja, što im omogućava da deluju zajedno.

-Naravno, glave za traženje i detekciju ovih projektila se razlikuju i imamo tri tipa tragača: IC, radar i TV. Ove rakete imaju dvostruki sistem navođenja – što znači da ako je jedan poremećen elektronskim ratovanjem, projektil će pogoditi svoj cilj koristeći drugi tragač, što je nova karakteristika, rekao je on.

Iran je poslednjih godina napravio dramatičan napredak u oblastima pomorskog i elektronskog ratovanja. Prošlog meseca, komandant iranske mornarice admiral Šahram Irani izvestio je da je podmornica klase Fateh otkrila američku podmornicu sa balističkim projektilima koja je pokušavala da se provuče kroz Ormuški moreuz i naterala je da izroni.

Takođe u aprilu, Amir Rastegari, šef Iran Electroniks Industris, otkrio je da su iranski inženjeri smislili kako da razlikuju radarski potpis pojedinačnih borbenih aviona F-35 i testirali nova sredstva elektronskog ratovanja protiv protivnika u stvarnom svetu.

Suočen sa decenijama sankcija i ograničenja na uvoz oružja, Iran je stvorio jednu od najnaprednijih autohtonih odbrambenih industrijskih baza na svetu, proizvodeći sve, od balističkih i krstarećih projektila do bespilotnih letelica i autohtonih radara dugog dometa. U nedavnom časopisu „Critical Technology Tracker“, istraživački centar Australijskog instituta za stratešku politiku je Islamsku Republiku rangirao na deveto mesto među 10 najvećih naučnih i tehničkih sila u svetu uključujući u prvih pet rangiranih u šest od 44 ključne tehnologije, uključujući avionske motore, biogoriva i pametne materijale.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna