SUKOB U ITALIJI OKO SUROGATA MAJČINSTVA: Salvini protiv Šlajn, koža mu se ježi od takvog zagovaranja

PARTIJA italijanske premijerke Đorđe Meloni „Italijanska braća“ je predložila, a Komisija za pravosuđe usvojila, da čin iznajmljivanja materice predstavlja „univerzalni zločin“ i taj će tekst biti baza za novi zakonk. Za za surogat materinstva se „lično zalaže“ liderka levice Demokratske partije (PD) Eli Šlajn.

СУКОБ У ИТАЛИЈИ ОКО СУРОГАТА МАЈЧИНСТВА: Салвини против Шлајн, кожа му се јежи од таквог заговарања

Foto: Tanjug/AP photo

Mateo Salvini, lider Lige i potpredsednik Vlade, je taj čin oduvek ocenjivao kao „varvarski“: „Naježio sam se kada sam čuo reči koje idu u prilog ovom činu, varvarskom, srednjevekovnom, za koji se zalaže liderka PD Šlajn i glasa za tu kontroverznu praksu“. Šlajn je, inače, deklarisana lezbejka.

Usvojena mera zabrane i kažnjivosti ide na usvajanje na Parlament. Predlog predviđa da se ono što se smatra zločinom u Italiji vidi takvim i u inostranstvu, uz obrazloženje da  „svako ko, u bilo kom obliku, sprovodi, organizuje ili reklamira komercijalizaciju polnih ćelija, embriona ili surogat materinstva kažnjava se zatvorom od tri meseca do dve godine i kaznom od 600.000 do milion evra. Kazne se primenjuju i kad je taj čin izvršen u inostranstvu.

Ova praksa u nekim evropskim, ali i neevropskim, zemljama dovela je do specijalne vrste turizma. I italijanski parovi koji ne mogu da imaju decu počeli su da koriste surogat materinstvo tamo gde je to dozvoljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave