"GLOBAL TAJMS": Kina i Filipini žele da prodube veze i reše nesuglasice

Novosti online

23. 04. 2023. u 15:16

KINA i Filipini imaju više zajedničkih interesa nego razlika i njihovi sporovi oko Južnog kineskog mora ne predstavljaju celinu odnosa dve zemlje, ocenjuje "Global tajms".

ГЛОБАЛ ТАЈМС: Кина и Филипини желе да продубе везе и реше несугласице

Foto: Jutjub/CGTN

Ovaj konsenzus je ponovo potvrđen prilikom posete kineskog državnog savetnika i ministra spoljnih poslova Ćin Ganga Filipinima, smatraju analitičari, pozivajući na oprez zbog sve većeg mešanja SAD.

Tokom sastanka sa filipinskim predsednikom Ferdinandom Markosom Mlađim u subotu, Ćin Gang je istakao da se nada da će se Filipini usredsrediti na regionalni mir i stabilnost, polazeći od fundamentalnih interesa dva naroda, da će Kina i Filipini rešiti pitanja vezana za Tajvan te da će Filipini poštovati suverenitet, bezbednost i teritorijalni integritet Kine.

Drugog dana Ćinove posete zemlji, on se sastao sa filipinskim sekretarom spoljnih poslova Enrikeom Manalom izjavljujući da je Kina spremna da radi sa Filipinima na konsenzusu lidera dveju zemalja. Enrike Manalo je rekao da razlike između Filipina i Kine u Južnom kineskom moru "ne bi trebalo da budu prepreka za traženje načina da se njima efikasno upravlja", prenosi Rojters.

Ćin se u subotu sastao i sa filipinskim predsednikom Ferdinandom Markosom Mlađim, a tokom sastanka je napomenuo da dve strane treba da grade čvrste bilateralne odnose, unaprede međusobno poverenje i stvore povoljne uslove za unapređenje saradnje između Kine i Filipina.

Pokušaji SAD da poseju razdor između dve zemlje

Poseta Ćina, jednog od najviših kineskih diplomata, pokazala je veliki značaj koji Kina daje odnosima sa Filipinima.

Fokus odnosa Kine i Filipina je na saradnji, uprkos pokušajima nekih zemalja da poseju razdor, rekao je za "Global tajms" Sju Liping, direktor Centra za studije jugoistočne Azije pri Kineskoj akademiji društvenih nauka.

Inače, ova poseta je prva Ćinova poseta ovoj zemlji jugoistočne Azije od kada je preuzeo dužnost ministra spoljnih poslova Kine, a usledila je nakon posete filipinskog predsednika Ferdinanda Romualdeza Markosa Mlađeg Kini u januaru.

Kako smatra Čen Sjangmiao, direktor Istraživačkog centra Svetske mornarice pri Nacionalnom institutu za proučavanje Južnog kineskog mora, izjave kineskih i filipinskih zvaničnika pokazale su da su dve zemlje neće dopustiti mešanje SAD. Takođe, "one šalju upozorenje SAD da ne prave od Filipina piona koga će koristiti za obuzdavanje Kine."

Poseta će pomoći da se reše ovi nesporazumi. Inače, do posete dolazi u trenutku kada SAD i Filipini održavaju najveće zajedničke vojne vežbe, od 11. do 28. aprila. Štaviše, SAD su nedavno dobile pristup za još četiri vojne baze na Filipinima, čime je ukupan broj baza, dostupnim američkim snagama, porastao na devet.

Kao odgovor na zabrinutost Kine zbog pristupa SAD vojnim bazama na Filipinima, filipinski sekretar za spoljne poslove Enrike Manalo je rekao da ova zemlja neće dozvoliti da SAD u njima nagomilava oružje koje bi moglo da se koristi za odbranu Tajvana, izvestio je "Saut Čajna morning post".

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!