"PUKOTINE U UJEDINJENOM FRONTU POSTAJU SVE VEĆE" Kineski list ocenjuje - Unipolarni svet sa SAD na čelu više ne postoji

Novosti onlajn

19. 04. 2023. u 00:55

UNIPOLARNI svet na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama više ne postoji, Vašington ima puste želje, smatrajući da će sve zemlje sveta ponavljati američku propagandu o sukobu u Ukrajini, piše kineski list „Global tajms“ u članku zasnovanom na intervjuu sa članom Kineske akademije društvenih nauka Luom Sjangom.

ПУКОТИНЕ У УЈЕДИЊЕНОМ ФРОНТУ ПОСТАЈУ СВЕ ВЕЋЕ Кинески лист оцењује - Униполарни свет са САД на челу више не постоји

Foto: Profimedia/Ilustracija

- U multipolarnom svetu SAD ne mogu da okupe mnogo ljudi, kao što su to činile posle Hladnog rata. Unipolarna sila SAD više ne postoji - navodi se u članku.

U članku se dodaje da su planovi SAD da oslabe Rusiju kroz sukob u Ukrajini propali.

Vašington je razočaran neuspehom da izoluje Rusiju preko sukoba između Rusije i Evrope, a sve veći broj zemalja odbija da se pridruži stavu SAD po ovom pitanju, pozivajući na odustajanje od pumpanja Ukrajine oružjem u korist mirnog rešenja.

- Sjedinjene Američke Države moraju da priznaju da se svi globalni problemi ne mogu rešiti jednostavnim vođenjem NATO-a ili dominacijom u bloku. Ako se nadaju da će sve zemlje sveta ponoviti američku propagandu u Ukrajini, onda je to samo pusta želja u multipolarnom svetu - ističe se u članku.

Osim toga, autori primećuju protivrečnosti između zapadnih saveznika.

- Iako su SAD i dalje sposobne da vode blokove i NATO kao jedinstveni front, pukotine u takozvanom ujedinjenom frontu postaju sve veće. Francuski predsednik Emanuel Makron već je izneo svoje mišljenje, a među američkim saveznicima sigurno će biti još neistomišljenika - primećuje list.

U savremenom multipolarnom svetu Vašington neće moći da pridobije sve zemlje na svoju stranu, primećuje se u članku.

- Sjedinjene Američke Države su kao jedan balvan koji ne može da podrži klimavu zgradu, posebno uz jači glas drugih velikih sila koje pozivaju na mir - zaključuje se u članku.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori