KINA DELI SAVEZNIKE: Rasprava u Evropskom parlamentu pokazala razlike oko odnosa prema Vašingtonu i Pekingu

I.S.

18. 04. 2023. u 14:22

Ne treba dozvoliti Kini da deli Evropu da bi vladala, poruka je vodećih snaga u Evropskom parlamentu u Strazburu gde je u utorak održana debata o neophodnoj jedinstvenoj politici Brisela prema Pekingu. To se dogodilo posle nedavne izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je između ostalog rekao da Evropa ne treba da bude deo kriza koje nisu njene, kao i da to što je EU saveznik SAD ne znači da treba da bude i njen vazal. Mnogo reči na jučerašnjoj debati potrošeno je upravo na Makronov stav.

КИНА ДЕЛИ САВЕЗНИКЕ: Расправа у Европском парламенту показала разлике око односа према Вашингтону и Пекингу

Foto AP

- Detaljno sam se upoznao s Makronovim konceptom o strateškoj autonomiji EU. Ima mnogo potpuno proevropskih i pozitivnih ideja s kojima se slažem. Moramo da nastavimo da radimo da bismo razvili koncept koji ni u kom slučaju nije u opoziciji s Transatlanskim savezom, niti alternativno rešenje u našim vezama s SAD, ili traženje alternative NATO -  kazao je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj.

Istakao je da se, upravo suprotno, time jača transatlantski savez.

- Ni SAD ni NATO ne mogu sami da osiguraju bezbednost Evrope. Moramo da razvijemo sopstvene kapacitete. Smanjivanje rizika znači jačanje naše autonomije. Savezništva su stabilna samo ako su uravnotežena. Inače, nisu saveznštva, već druga vrsta odnosa. Mi Evropljani moramo da budemo jaki, da bi naše transatlatnsko savezništvo bilo ojačano – zaključio je šef evropske diplomatije.

Borelj se saglasio sa poslanicima EP da u EU ne postoji jedinstvo kada je reč o odnosima s Kinom, istakavši da je to povezano s dve stvari – različitim stavovima među zemljama članicama i greškama usled nedovoljne koordinacije između evropskih institucija i država EU.

- Cilj zajedničke plitike je da umanji te razlike i predstavi zajednički sadržatelj. Zato moramo da radimo zajedno. Treba biti samokritičarn i pronaći dobra rešenja za ubuduće – kazao je Borelj.

EKONOMSKA BEZBEDNOST

- Ekonomska bezbednost je takođe bezbednost. Može da se doda pridev "ekonomska", ali to ostaje bezbednost. Sastavni je deo spoljne politike. Strategija ekonomske bezbednosti je strategija bezbednosti. Ne treba da pridev nadvlada suštinu – istakao je evropski šef diplomatije.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije