BRAZILSKI PREDSEDNIK UZBURKAO STRASTI U EVROPI: Ukrajina pozvala Lulu da poseti tu zemlju i ''uveri se u posledice invazije''

Tanjug

18. 04. 2023. u 21:10

VLADA Ukrajine poslala je danas poziv brazilskom predsedniku Luizu Inasiju Luli da Silvi da poseti tu zemlju i ''lično se uveri u posledice ruske invazije'', istovremeno kritikujući njegovo nastojanje da posreduje u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

БРАЗИЛСКИ ПРЕДСЕДНИК УЗБУРКАО СТРАСТИ У ЕВРОПИ: Украјина позвала Лулу да посети ту земљу и увери се у последице инвазије

Foto: Profimedia

Rojters navodi da je do ovog poziva došlo dan nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetio Lulu u Brazilu.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko potvrdio je na društvenim mrežama da je Lula pozvan da poseti Kijev, ''kako bi razumeo prave uzroke ruske agresije i njene posledice po globalnu bezbednost''.

On je rekao da Ukrajina sa interesovanjem prati Luline napore da pronađe rešenje za rat, ali da nije prihvatila da se ''žrtva i agresor'' tretiraju na isti način.

Nikolenko je odbacio Luline komentare kako SAD i EU produžavaju sukob u Ukrajini time što šalju oružje Kijevu.

Lulin predlog, zasnovan na brazilskoj tradiciji neintervencije i otvorene diplomatije, poziva grupu zemalja koje nisu uključene u rat da učestvuju u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Taj predlog je podržao Kremlj, ali je među zapadnim zemljama samo francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio Lulinu mirovnu inicijativu.

Brazilski predsednik je takođe izjavio da Rusija treba da vrati teritoriju na koju je izvršila invaziju prošle godine, ali je sugerisao da bi Ukrajina morala da Rusiji prepusti Krim, što je predlog koji ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpuno odbacuje.

Evropska unija je odbacila Lulinu sugestiju da su za rat krive i Ukrajina i Rusija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati