ZAČULE SE TENKOVSKE PALJBE: Ništa od dogovrenog prekida vatre u Sudanu

Novosti online

18. 04. 2023. u 19:56

U GLAVNOM gradu Sudana Kartumu popodne se začula pucnjava u vreme kada je, nakon četvorodnevnih oružanih borbi, a u skladu sa sporazumom koji su postigle sukobljene strane, trebalo da počne 24-časovno primirje.

ЗАЧУЛЕ СЕ ТЕНКОВСКЕ ПАЉБЕ: Ништа од договреног прекида ватре у Судану

FOTO: Tanjug/AP

Izveštač Rojtersa iz Kartuma javio je da je čuo tenkovsku paljbu neposredno nakon dogovorenog termina o prekidu vatre, a lokalna televizija je prenela svedočenje stanovnika koji su potvrdili da su čuli pucnjavu i iz Omdurmansa, grada pobratima Kartuma koji se nalazi na suprotnoj obali reke Nil.

FOTO: Tanjug/AP

Sukob između jedinica sudanske vojske kojom komanduje general Šamsa el-Din Kabaši i pripadnika paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalon, doskorašnji zamenik el-Din Kabašija, izbio je pre četiri dana.

Foto Tanjug/AP

Ujedinjene nacije su upozorile na humanitarnu katastrofu i skori kolaps zdravstvenog sistema, a u borbama širom zemlje do sada je poginulo najmanje 185 ljudi.

Vojska Sudana pristala je danas na 24-časovno primirje, objavili su ranije lokalni mediji pozivajući se na generala Šamsu el-Din Kabašija koji je izjavio da će vojska poštovati prekid vatre.

FOTO: AP/Tanjug

Prethodno je lider sudanskih snaga za brzu podršku (RSF), general Mohamed Hamdan Dagalo saopštio da ta paravojna formacija potvrđuje svoju saglasnost za 24-časovni prekid vatre, kako bi se omogućio bezbedan prolaz civila i evakuacija ranjenih.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA: Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!