DOŽIVOTNA ZA VELEIZDAJU: Rusija pooštrava i odgovornost za terorizam

Novosti online

18. 04. 2023. u 15:23

DRŽAVNA duma usvojila je danas predlog zakona kojim se uvodi doživotni zatvor za veleizdaju i pooštrava odgovornost za terorizam. Dokument uvodi i krivičnu odgovornost za pomaganje u izvršenju odluka međunarodnih organizacija u kojima Rusija ne učestvuje, prenosi TASS.

ДОЖИВОТНА ЗА ВЕЛЕИЗДАЈУ: Русија пооштрава и одговорност за тероризам

Foto: Piksabej

Dokument koji je Vlada Ruske Federacije predala Državnoj dumi u novembru 2022, sadrži izmene i dopune Krivičnog zakonika Rusije koje imaju za cilj jačanje odgovornosti za zločine terorističke prirode i zločine protiv bezbednosti države i ustavnog poretka. 

Tako je za delo "izdaja" utvrđena kazna doživotnog zatvora, a za "teroristički akt" maksimalna kazna je povećana sa 15 na 20 godina zatvora. Za delo "akt međunarodnog terorizma" kazna će biti od 12 godina pa do doživotnog zatvora. Minimalna kazna za učešće u terorističkim zločinima ili regrutovanje povećaće se sa pet na sedam godina, a minimalna kazna za pomaganje sa deset na 12 godina.

Za "organizovanje terorističke zajednice i učešće u njoj" uvodi se kazna od deset do 15 godina zatvora. 

Kada je u pitanju "sabotaža" pooštrena je kazna za dela čiji je cilj nanošenje štete objektima saobraćajne infrastrukture, kao i nanošenje štete zdravlju ljudi u cilju narušavanja ekonomske bezbednosti i odbrambene sposobnosti zemlje. Za ova krivična dela preti kazna do 20 godina zatvora.

Takođe, Krivični zakon Ruske Federacije dopunjen je novim članom "Pružanje pomoći u izvršenju odluka međunarodnih organizacija u kojima Ruska Federacija ne učestvuje, ili stranih državnih organa", za šta je predviđena novčana kazna od 300.000 do milion rubalja ili zatvor do pet godina.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Uperio PIŠTOLJ u Kadirova - i ostao živ: Ramzan se smejao