LANCETI PROMENILI RUSKU STRATEGIJU: MO Rusije kaže da je 45% NATO artiljerije, uključujući haubice M777, samostalno uništeno dronovima (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

11. 04. 2023. u 18:45

RUSKI dronovi kamikaze Lanset-3 uništili su skoro 45 odsto vučenih i samohodnih artiljerijskih topova iz Severnoatlantskog saveza (NATO) od početka rata u februaru 2022.

ЛАНЦЕТИ ПРОМЕНИЛИ РУСКУ СТРАТЕГИЈУ: МО Русије каже да је 45% НАТО артиљерије, укључујући хаубице М777, самостално уништено дроновима (ВИДЕО)

Foto wikipedia@Nickel_nitride


Ovo prvenstveno uključuje američku laku vučenu haubicu M777, poljske 155 mm Krab i američke samohodne topove M109 Paladin (SPG).

Ovo je prema izveštaju RIA Novosti koji je usledio nakon video-konferencije ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua sa visokim vojnim rukovodstvom Rusije 4. aprila. Oni su podelili zapanjujuće brojke o raznim artiljerijskim sistemima koje je Rusija uništila od početka ove godine.

Ovo je istaklo ulogu lutajuće municije (dronova kamikaza), koja je dramatično evoluirala od sukoba u Nagorno-Karabahu 2020. do rata u Ukrajini.

Takođe, ukrajinske trupe su pionirske koristile civilne i rekreativne dronove u vojne svrhe tako što su ih snabdevale eksplozivom i bacale na neprijateljske položaje.


LANCETI NA ARTILjERIJI M777 I M109 – CIFRE

Prema Šojguu, ruska vojska je od 1. januara 2023. uništila 59 artiljerijskih sistema M777, 13 SPG M109 Paladin, 14 lansera visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS) američke proizvodnje i 30 SPG iz Poljske, Nemačke, Francuske i Češka. Koliko je od njih pogođeno lancetom ili drugim sredstvima, nije poznato.

Oni su, međutim, uništeni „i na borbenim položajima i u fazi transporta“, citirale su Šojgua neke Telegram grupe.

Jedna Telegram grupa, koja često objavljuje ažuriranja na bojnom polju i intervjuiše ruske vojnike zamagljenih lica, rekla je da je Lancet uništio 80% samohodnih topova M109 Paladin i 25% topova M777 od ukupnog broja uništenih takvih topova.

Nejasno je da li su te brojke s početka ove godine ili od februara 2022. godine, otkako je počeo rat. Objava je, međutim, podeljena u nekoliko grupa naklonjenih Rusiji na Fejsbuku i Telegramu.

Najviše publicitetnog materijala ruskog Ministarstva odbrane (MoD) sadrži snimak na kojem Lancet-3 pogađa M777 na nepoznatoj lokaciji. Ruske trupe se mogu videti kako sastavljaju dron na katapultnom bacaču pre nego što ga snimi drugi nadzemni UAV – verovatno Orlan-10 – i udara u M777.

Na snimku na Tviteru od 7. aprila se vidi kako drugi Lancet udara pozadi u M109 Paladin dok je vozilo jurilo ispred. Čini se, međutim, da ne uništava sistem, a samo je jaka vatra vidljiva na njegovom zadnjem delu, između motora i kupole.

Međutim, drugi snimak, za koji se tvrdi da je iz Bakhmuta, prikazuje M109 zahvaćen jakom vatrom i masivnom eksplozijom nakon što ga je Lancet-3 udario sa strane.


KAMIKAZE DRONOVI SU BUDUĆNOST

Oružane snage Ukrajine (VSU) su uspešno počele da gađaju tanko razvučene ruske linije snabdevanja, čineći trajnu borbu neodrživom, što je primoralo Rusiju da se povuče na zapadnu stranu reke Dnjepar u Hersonu u novembru 2022.

Rusija je tada prešla na upotrebu dronova Lancet-3 (kamikaze ili samoubilačke bespilotne letelice) kako bi eliminisala potrebu za dalekometnim topovima, raketnom artiljerijom i linijama snabdevanja koje ih napajaju.

Komplikacije sa artiljerijom nisu bile samo sa njihovim linijama snabdevanja, već i sa proizvodnjom njihove municije, kao što su SAD iskusile kada su smanjile svoje zalihe od 155 mm granata u potrazi za snabdevanjem Ukrajine.

Foto: Jutjub/CGTN

Oružane snage Ukrajine (VSU) ispaljuju su oko 11.000 granata za samo nekoliko dana – količinu koju je američka odbrambena industrija mogla proizvesti samo za mesec dana. Rusija, takođe, nije mogla da izbegne ove industrijske hirovite.

Krajem februara, administrativni problemi unutar ruskog MO takođe su izazvali nesuglasice sa Vagnerovom privatnom vojnom kompanijom (PMC), čiji se načelnik Jevgenij Prigožin žalio da njegovi borci ne dobijaju 80 odsto municije koju su tražili, dok je ruska vojska bila imaju prioritet nad njima.

Kasnije su ga citirali u mnogim Telegram grupama, koje su ga parafrazirale rekavši da je neophodno masovno proizvoditi „šok dronove“ za „efikasniju protivbaterijsku borbu“ protiv ukrajinske artiljerije. Apel je odjeknuo među mnogim ruskim odbrambenim blogerima, koji su takođe pozvali na povećanje proizvodnje jednosmerne municije i naoružavanje svih jedinica takvim sistemima.


PRELAZAK SA ARTILjERIJSKIH DUELA

U samoj Rusiji, osim dramatične galvanizacije industrije i akademske zajednice da postanu moć dronova, kao što se vidi na hakatonima, seminarima i naporima za indigenizaciju komponenti, pilotiranje dronova se pojavljuje kao tražena trgovina.

Ruske jedinice se opremaju specijalizovanom obukom za upravljanje bespilotnim letelicama (UAV) za komercijalne, civilne i specijalizovane vojne svrhe.

Ali otprilike u to vreme, Lancet je evoluirao kada je RIA Novosti objavila modernizovanu verziju sa novi elektro-optički sistemom i poboljšanim softverom koji poboljšava kontrolu leta.

-Takođe je dobio snažniju bojevu glavu, koja omogućava pouzdano gađanje haubica, tenkova, oklopnih vozila, radara, sistema protivvazdušne odbrane i neprijateljske ljudske snage, dodaje se u izveštaju. Bespilotna letelica sada dolazi sa tri tipa bojevih glava – kumulativnim, visokoeksplozivnim fragmentiranim i termostatskim.

Bilo je nekoliko slučajeva zabeleženih od strane bespilotnih letelica iznad koji lete iznad drona i koji pokazuju nesposobnost Lanceta-3 da uništi tenk ili samohodni top (SPG).

Međutim, u izveštaju RIA Novosti se napominje da borba protiv baterije sada skoro isključivo uključuje samo lutajuću municiju Lancet-3 koja deluje u skladu sa izviđačkim bespilotnim letelicama. Napadi protiv baterija ciljaju neprijateljsku artiljeriju vraćanjem putanje granata iz ispaljenih topova.

Ranije su ručni proračuni od strane oficira izviđača koordinirali planove artiljerijske vatre i protivbaterijske vatre. U Ukrajini, i Rusija i Ukrajina su bili pioniri u korišćenju redovnih komercijalno dostupnih dronova kao što su kineski DJI za izviđanje, osnovni nadzor bojnog polja i usmeravanje i korekciju artiljerijske vatre.

Ali čini se da protivbaterijska vatra u ruskoj vojnoj praksi uključuje samo dronove.

-Ruske trupe vode protivbaterijske borbe u okviru specijalne operacije koristeći izviđačko-udarni krug, koji može uključivati izviđačke bespilotne letelice različitih tipova, zemaljske zvučne, radarske i zvučno-termalne artiljerijske izviđačke sisteme, zemaljske izviđače i direktno bespilotne letelice kamikaze kao sredstvo uništenja, dodaje se u izveštaju RIA.

Ovo, dakle, štedi artiljerijsku municiju za udare na jezgro bojnog polja, a ne za borbu protiv neprijateljskih topova, što utiče na niz logističkih i transportnih pogodnosti.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)