ERDOGAN NAJAVIO VELIKA ULAGANJA: Vojni budžet Turske će dostići 75 milijardi dolara

Tanjug

10. 04. 2023. u 16:28

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da će Ankara povećati budžet vojne industrije na 75 milijardi dolara.

ЕРДОГАН НАЈАВИО ВЕЛИКА УЛАГАЊА: Војни буџет Турске ће достићи 75 милијарди долара

Foto: EPA

- Broj projekata u odbrambenoj industriji je povećan sa 62 na 750, a broj kompanija sa 56 na 2.700. Kada smo došli na vlast 2002. godine, vrednost projekata vezanih za odbranu iznosila je 5,5 milijardi dolara. Danas je njihova vrednost veća od 60 milijardi dolara. Ukoliko uzmemo u obzir i projekte koji su sada u fazi tendera, budžet za odbrambenu industriju ćemo povećati na 75 milijardi dolara - izjavio je Erdogan.

On je rekao da će veći vojni budžet dovesti do napretka u svim domenima, prenosi TASS.

- Ostvarili smo značajno smanjenje stepena zavisnosti od stranih država u odbrambenoj industriji. Domaća i nacionalna preduzeća sada su dostigla nivo od 80 odsto učešća u svim istraživačko-razvojnim radovima u ovom sektoru. Ne samo da proizvodimo opremu, već proizvodimo i municiju. Naši proizvodi su traženi u zemlji i van nje - rekao je Erdogan.

On je naveo da se Turska, zahvaljujući razvoju odbrambene industrije, sada priprema za eventualne borbene uslove u budućnosti. 

 

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade