MELANŠON: Najjači konflikt od 1968.

Ovo je najduži i najjači socijalni konflikt od 1968. godine, u to smo sada sigurni. To je u četvrtak poručio lider francuske krajnje levice Žan Lik Melanšon koji je učestvovao na velikim uličnim manifestacijama.

МЕЛАНШОН: Најјачи конфликт од 1968.

Žan-Lik Melanšon / Foto AP

- Da li će vreme koje se gomila, neplaćene dnevnice u danima štrajka i naročito žalosno nasilje policije smatinjiti nivo podrške? Ispostavilo se sasvim suprotno. Podrška akcijama i mobilizaciji se povećava, štrajkovi se nadovezuju, pojavljuje se neka vrsta samoorganizovanja u blokadi najvažnijih mreža, kao što su gradska čistoća ili rafinerije – rekao je Melanšon.

Lider levice je istakao da se protest nalazi u aktivnoj fazi, istakavši tvrdoglavost vlasti u "predsedničkoj monarhiji".

- U svim zemljama, posle nekog vremena, protagonisti traže kompropis. Kompromis treba da predloži strana koja napada, a ne ona koja je napadnuta. A gospodin Makron ne predlaže ništa. Madam Born takođe. Svi sindikati su im tražili da povuku zakon. Odbijaju da sagledaju realnu situaciju – rekao je Melanšon.

Vođa "Nepotčinjenih" se osvrnuo i na polemiku oko toga da li u zemlji zasita postoji demokratska kriza i podržao sindikalne lidere.

- Niko ne zna šta će se sutra dogoditi. Rastemo u snazi. Razgovor s premijerkom je povećao protest. U toku smo prelaska sa socijalne na demokratsku krizu. Demokratsku krizu je stvorila vlast koja ne želi ni sa kim da razgovara, ni o čemu. Jedini način je da povuku zakon. A demokratska kriza može da dovede do krize režima. Predsednik Republike, koji predstavlja vlast, obratio se u sredu i četvrtak veoma teškim rečima, iz Kine, da bi napao sunarodnike, naročito predstavnike sindikata i mene. To nisu neutralni akti, kada se predsednik, koji se nalazi u bezizlazu, u zvaničnoj poseti, ustremi na sindialne i političke lidere – istakao je Melanšon.

On je istakao da je "Peta republika u blokadi zbog jedne osobe".

- Ono što se uvek računalo u istoriji Francuske, a mi je u ovom u trenutku ispisujemo, jesu veliki pokreti koji zahvataju milione ljudi – zaključio je Melanšon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!