ČETRNAESTOGODIŠNJAK PRIPREMAO ATENTAT: Francuska u šoku

U FRANCUSKOJ je uhapšen četrnaestogodišnji dečak osumnjičen da je pripremao terirostički napad. Hapšenje je izvršeno u kući u kojoj je živeo u malom mestu Rozeno, u Alzasu, na tromeđi sa Nemačkom i Švajcarskom.

ЧЕТРНАЕСТОГОДИШЊАК ПРИПРЕМАО АТЕНТАТ: Француска у шоку

FOTO: Tanjug/AP

Intervenciju su izvršili pripadnici Generalne direkcije za unutrašnju bezbednost koji su za tu priliku stigli iz Pariza. U hapšenju su bili angažovani i članovi policije za specijalne intervencije. Obaveštajna služba je u dečaka posumnjala pre svega nekoliko dana.

Prilikom pretresa, pronađena je ručno izrađena eksplozivna naprava. Nije poznato da li je bila u funkciji i kome je bila namenjena. Zaplenjen je i sav dečakov informatički materijal. Antiteroristički sud je pokreno istragu zbog udruživanja u kriminalnu terorističku organizaciju.

Ovdašnji mediji prenose informacije bliske istrazi, da je uhapšeni prisvojio ideje Islamske države, kao i da je položio zakletvu terorističkoj grupi.

Dečakova majka ne može da dođe sebi. Kaže da je njen sin nežan i poslušan, privržen porodici i ne shvata šta se događa. Ističe i da je pasioniran hemijom i informatikom od malih nogu, kao i da pravi petarde i vatromete koje ispaljuje u polju. Sumnja da je sve možda izazvala zaplena materijala legalno kupljenog preko interneta.

Uhapšeni dečak, inače, pohađa srednju školu za elektroniku. Sada se nalazi u pritvoru koji za decu mlađu od 15 godina može da traje najviše 48 sati, i trajaće do četvrtka ujutro. Istraga pokušava da sazna s kim je bio u kontaktu i koje su mu istinske motivacije.

- Teroristička opasnost je i dalje velika u našoj zemlji. Budnost bezbednosnih službi je potpuna. Zahvaljujem im se na tome – poslao je poruku tviterom ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen posle ovog hapšenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi