APOKALIPTIČNO UPOZORENJE SIJARTA: "Rizik od izbijanja novog svetskog rata veći nego ikada"

Novosti onlajn

05. 04. 2023. u 13:04

RIZIK od izbijanja novog svetskog rata zbog konflikta u Ukrajini je veći nego ikada, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, prenosi mađarski list „Hirado“.

АПОКАЛИПТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ СИЈАРТА: Ризик од избијања новог светског рата већи него икада

FOTO: AP/Tanjug

Prema njegovim rečima, zato je neophodno da se potvrdi osnovanost izjava NATO-a o tome da alijansa nije strana u konfliktu i da će učiniti sve što je moguće kako bi se izbegao direktan sukob protiv Rusije.

- Pozicija Mađarske ovde u NATO-u je posebno unikatna po tome što mi govorimo glasom mira i ne jačamo vojnu retoriku - podvukao je Sijarto.

Ranije je mađarski ministar izjavio da pozivanje ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe na sastanak sa šefovima diplomatija NATO-a ruši jedinstvo alijanse.

- Smatramo da je to veoma ozbiljno narušilo zajednički pristup NATO-a i skup pravila za usvajanje jedinstvenog i jednoglasnog rešenja, naravno da smo tu odluku uzeli u obzir - podvukao je on.

Ranije je Sijarto rekao da Budimpešta neće podržati integraciju Ukrajine u NATO i EU, dok ne budu obnovljena prava Mađara u Zakarpatju. Smatra neprihvatljivim činjenicu da se 99 mađarskih osnovnih i srednjih škola u Zakarpatju nalazi pred zatvaranjem zbog novih ukrajinskih zakona.

Nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, ministar spoljnih poslova Mađarske je naglasio da je Budimpešta spremna da preduzme mere ako je potrebno spasti i zaštititi Mađare koji žive u Zakarpatskoj oblasti.

Od početka sukoba u Ukrajini Mađarska se dosledno protivi uvođenju sankcija protiv ruskih energenata i slanju oružja Ukrajini. Početkom marta prošle godine mađarski parlament je usvojio ukaz kojim se zabranjuje isporuka oružja Ukrajini sa teritorije te zemlje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili