RAT U UKRAJINI: Loše vesti za Kijev (VIDEO)

Novosti onlajn

05. 04. 2023. u 07:02 >> 17:40

U TOKU je 406. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Лоше вести за Кијев (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Zelenski o teškoj situaciji u Artjomovsku

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je situacija u Artjomovsku (Bahmutu) na istoku Ukrajine zaista teška i da će "odgovarajuće odluke" biti donete ako tamošnje ukrajinske trupe budu u riziku da ih opkole ruske snage.

Ukrajina nema vojni potencijal da vrati Krim

Ukrajina nikada neće moći da stvori takvu vojnu prednost nad ruskom vojskom, u kakvom god stanju bila, kako bi povratila svoju teritoriju, izjavio je bivši zamenik ministra odbrane Poljske Valdemar Skšipčak.

- Nijedna strana nema prednost, nalazimo se u strateškom ćorsokaku. O tome pričam već duže vreme. Neki ljudi pričaju o ofanzivi, ali ja ih ne razumem. Smatram da Ukrajinci ne treba da se guraju u kontraofanzivu, već da se stvori međunarodna koalicija za pregovore - rekao je Skšipčak u intervjuu za "Žečpospolita". 

Prema njegovim rečima, jednostavno ne postoji način da se konflikt reši vojnim putem.

- Sve ukazuje da se približava vreme kada će ukrajinski sukob morati da se okonča. S obzirom na trenutne okolnosti, to će se verovatno dogoditi vojnim putem - dodao je on.

Poljski general je naveo da će današnja poseta ukrajinskog lidera Varšavi biti prva od mnogih kako bi se izgradila koalicija koja može da ga podrži u slučaju bilo kakvih pregovora o budućnosti Ukrajine.

- Sa stanovišta Zelenskog, važno je da ovo nije noćna tajna poseta vozom Varšavi, već zvanična poseta predsednika Ukrajine predsedniku Poljske. Zelenski treba da počne da stvara političku podršku oko sebe. On već ima vojnu podršku, ali sada, kada se bliži kraj rata, po mom mišljenju, potrebna mu je politička podrška - objasnio je general.

Prema njegovom mišljenju, posle SAD, Poljska je jedan od najvažnijih partnera Ukrajine i važno je da Zelenski shvati da može i dalje da računa na njenu podršku i tokom poseta drugim evropskim prestonicama.

Skšipčak je naglasio da Ukrajina nema vojni potencijal koji bi mogao da joj omogući da povrati 20 odsto svoje teritorije, uključujući i Krim.

- Prednost ukrajinske vojske u odnosu na rusku vojsku, da bi je povukla sa svoje teritorije, trebalo bi da bude 4:1. Ukrajina nikada neće stvoriti takvu prednost. Ukrajinci neće moći da stvore takvu vojnu nadmoć nad ruskom vojskom, ma u kakvom se stanju nalazili - zaključio je on.

Duda: Poljska radi na dobijanju dodatnih bezbednosnih garancija za Ukrajinu

 

Poljska radi na dobijanju dodatnih bezbednosnih garancija za Ukrajinu na samitu NATO koji će biti održan u julu, u litvanskoj prestonici Vilnjusu, izjavio je danas poljski predsednik Andžej Duda.

- Danas pokušavamo da dobijemo za Ukrajinu na narednom samitu NATO u Vilnjusu... dodatne bezbednosne garancije koje će ojačati vojni potencijal Ukrajine - rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, preneo je Rojters.

Duda je kazao da će Poljska poslati još četiri borbena aviona MIG-29 Ukrajini.

- Četiri MIG-29 iz naših zaliha su već prebačeni ukrajinskom ratnom vazduhoplovtsvu. Trenutno se prebacuju još četiri MIG-a - istakao je on, prenele su RIA Novosti.

Duda je dodao da je Poljska spremna da isporuči još šest borbenih aviona.

- Očekujemo da bi uskoro mogli da budu prebačeni - naglasio je on.

Zelenski je stigao u zvaničnu posetu Poljskoj, rekao je pomoćnik predsednika Poljske, bliskog saveznika i suseda koji je podstakao zapadnu vojnu i političku podršku Kijevu, navela je britanska agencija.

 

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Czarek Sokolowski/Vikipedija

 

 

Poljski ministar poljoprivrede podneo ostavku zbog uvoza ukrajinskog žita

Poljski ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik podneo je ostavku usled rastućeg nezadovoljstva poljoprivrednka zbog uticaja ukrajinskog uvoza žitarica na cene.

Kovalčik je rekao da je odlučio da napusti funkciju zbog odluke Evropske komisije da produži bescarinski uvoz za ukrajinsko žito do juna 2024. godine.

Poljski farmeri su tražili uvođenje tarifa. “Pošto je jasno da ovaj zahtev neće biti ispunjen od strane Evropske komisije u ovom trenutku, odlučio sam da podnesem ostavku mesto ministra poljoprivrede“, rekao je Kovalčik.

(Rojters)

 

Rjabkov: Rusija i Amerika u fazi gorućeg sukoba

Rusija i Sjedinjene Američke Države se nalaze u fazi gorućeg sukoba, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov u intervjuu radiju Sputnjik.

- Primećujemo direktno uplitanje te zemlje u hibridni rat protiv Rusije u raznim pravcima. Neki oblici tog rata su, jednostavno, nečuveni i oni nisu postojali i nisu mogli da postoje u periodu onog Hladnog rata - rekao je ruski diplomata.

Naveo je da se sada "nažalost, mnogo polemiše o nuklearnom sukobu".

Prema rečima Rjabkova, američki protivnici se u mnogim odnosima ponašaju apsolutno nepromišljeno, dok Rusija stalno naglašava da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i to je razlog što ga ne treba započinjati.

(Sputnjik)

 

 

Habek: Nemačka ne sme da postane strana u ratu u Ukrajini

Nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek, izjavio je da Nemačka ne sme da postane strana u ratu u Ukrajini.

Habek je, po povratku iz dvodnevne posete Kijevu, pozvao na oprez kada je reč o podršci Ukrajini, piše Velt.

- Angažman Nemačke ima svoje granice - ne smemo postati strana u ratu. Važno je da se ta granica uvek održava - istakao je Habek.

Habek je, na pitanje gde bi lično povukao crvenu liniju kada je reč o podršci Ukrajini, odgovorio da je to prisustvo nemačkih trupa u toj zemlji.

(Tanjug)

RUSIJA UPUTILA HITAN ZAHTEV UKRAJINI: Odmah osloboditi mitropolita Pavla, namesnika Kijevsko-pečerske lavre

Rusija je zahtevala hitno oslobađanje mitropolita Pavla, namesnika Kijevsko-pečerske lavre, i pružanje medicinske pomoći, proizilazi iz izjave specijalnog predstavnika ministra spoljnih poslova za saradnju u oblasti obezbeđenja prava na slobodu veroispovesti, ambasadora po slobodi Genadija Askaldoviča.

- Duboko brinemo za sudbinu vladike Pavla, koji je, kao što je poznato, u kućnom pritvoru i u elektronskim okovima. Za ljude dobre volje, njegov lik dobija lik mučenika za pravoslavnu veru. Vrhunac cinizma su reči Vladimira Zelenskog, koji je rekao da je Ukrajina – teritorija najveće verske slobode - navodi se u dokumentu.

Kijevski režim tvrdoglavo nastoji da nanese odlučujući poraz pravoslavnoj veri u Ukrajini, primetio je Askaldovič.

- Ovu činjenicu je cinično potvrdio savetnik Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak, koji je rekao da je neophodno ’počistiti‘ UPC odmah nakon početka SVO - dodao je on.

Diplomata je naglasio da je Rusija ogorčena grubim činom samovolje protiv kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i zabrinuta za sudbinu monaha i sveštenika Kijevsko-pečerske lavre, koji su pod pretnjom fizičkih i moralnih odmazdi.

- Svojim delovanjem kijevski režim tvrdoglavo nastavlja da umnožava politiku moralnog terora prema sugrađanima i vernicima tokom Velikog posta - zaključio je Askaldovič.

Sukob oko Kijevsko-pečerske lavre eskalirao je zbog pokušaja vlasti da proteraju monahe iz manastira. Ministarstvo kulture Ukrajine raskinulo je ugovor o zakupu i zahtevalo da monasi napuste manastir pre 29. marta. Međutim, oni su dobili uslov da mogu da ostanu ako pređu u raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Iguman Lavre mitropolit Pavle izjavio je da je nemoguće jednostrano raskinuti ugovor i da je za to potrebna sudska odluka. Prema njegovim rečima, ne može biti kompromisa i braća nameravaju da stoje do kraja.

Stotine parohijana UPC svakodnevno dolaze u Lavru da podrže monahe. Protivnici kanonske crkve se takođe okupljaju kraj zidina manastira i skandiraju parole.

Ševčenkovski okružni sud Kijeva je 1. aprila poslao mitropolita Pavla u kućni pritvor na dva meseca i zabranio mu komunikaciju sa vernicima. Guverner je optužen za „saradnju sa Rusijom“ i izazivanje međuverske mržnje. On je sam odluku suda nazvao političkim nalogom, prenela je RIA.

 

 

Španija šalje "leoparde" u drugoj polovini aprila

Šest tenkova "leopard 2A4", za koje se Španija obavezala da ih pošalje Kijevu, napustiće zemlju u drugoj polovini aprila, saopštila je ministarka odbrane Margarita Robles.

Roblesova je, u intervjuu za TV stanicu 24H, rekla da njeno ministarstvo priprema još četiri dodatna tenka, kako bi se opremila za borbena dejstva i eventualno bila poslata u Ukrajinu.

(Rojters)

Foto: AP

 

 

Klinton o odluci Ukrajine da odustane od nuklearng oružja: "Ja sam kriv"

Bivši američki predsednik Bil Klinton rekao je da žali zbog svoje uloge u ubeđivanju Ukrajine da odustane od nuklearnog oružja.

- Osećam se lično odgovornim jer sam ih naterao da pristanu da se odreknu svog nuklearnog oružja. I niko od njih ne veruje da bi Rusija izvela ovaj trik da Ukrajina i dalje ima svoje oružje - rekao je on u intervjuu za RTE.

U januaru 1994. Klinton, ruski predsednik Boris Jeljcin i ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk potpisali su izjavu o eliminaciji strateškog nuklearnog naoružanja koje se nalazilo na teritoriji Ukrajine od sovjetskih vremena. U decembru 1994. godine potpisan je Budimpeštanski memorandum po kome se Rusija obavezala da će poštovati nezavisnost, suverenitet i postojeće granice Ukrajine.

- Kada mu je to bilo zgodno, predsednik Putin je prekršio (Budimpeštanski memorandum) i prvi zauzeo Krim. Osećam se užasno zbog toga jer je Ukrajina veoma važna zemlja - rekao je Klinton.

U decembru 1994. godine u Budimpešti je potpisan sporazum na osnovu kojeg su Ukrajina, Kazahstan i Belorusija predale Rusiji nuklearno naoružanje zaostalo iz Sovjetskog saveza

- Ukrajina 1900, Kazahstan 1.400 a Belorusija 100 bojevih glava. Oružje iz Ukrajine i Kazahstana je uništeno dok su bojeve glave iz Belorusije delom uvrštene u nuklearni arsenal Rusije.

Garanti Budimpeštanskog memoranduma bili su Amerika, Velika Britanija i Rusija. Najviše je dobila Amerika koja je na taj način parafirala propast svog arhi-neprijatelja

– Sovjetskog saveza. Ukrajina, Belorusija i Kazahstan su se oslobodili vrućeg krompira jer kao zemlje u tranziciji, nisu mogle da plaćaju izuzetno skupo održavanje i obezbeđenje nasleđenog nuklearnog arsenala, preneo je Sputnjik.

 

Zelenski stigao u Poljsku,sastanci sa Dudom i Moravjeckim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Poljsku, saopšteno je iz kabineta poljskog predsednika, prenosi Rojters.

Poseta, koju je ove nedelje najavila Poljska, ali je Kijev nije zvanično potvrdio, dolazi u trenutku kada Ukrajina planira da pokrene kontraofanzivu u narednim nedeljama ili mesecima kako bi povratila okupiranu teritoriju od Rusije na svom istoku i jugu, navodi britanska agencija.

Pomoćnik poljskog predsednika Marčin Pšidač potvrdio je  privatnoj televiziji TVN24 da je Zelenski stigao u Poljsku.

U izjavma za medije u utorak uoči posete, on je saopštio da posetu „treba razumeti kao znak poverenja i zahvalnosti Poljskoj i Poljacima“.

Zelenski će se tokom posete sastati sa predsednikom Andžejem Dudom i premijerom Mateušom Moravjeckim i razgovarati sa ukrajinskim izbeglicama i poljskom javnošću, rekao je Pšidač.

- Neće biti iznenađenje da ukrajinska strana traži veću podršku od Poljske i drugih stranih partnera, ali moramo biti svesni da je Poljska već mnogo uradila - naglasio je poljski zvaničnik.

Poljska je primila više od milion ukrajinskih izbeglica od napada Rusije na Ukrajinu pre 13 meseci,  a kao članica NATO-a je takođe odigrala važnu ulogu u ubeđivanju drugih zapadnih sila da isporuče tenkove i drugo oružje Kijevu, navodi Rojters.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je u utorak da je Kijev zahvalan Poljskoj što je otvorila put za isporuke borbenih aviona MiG, a Pšidač je ranije ove nedelje rekao da su prvi MiG-ovi već isporučeni Ukrajini.

Poljska je još saopštila da će se razgovori za Zelenskim fokusirati na dešavanja na ukrajinskim linijama fronta, međunarodnu podršku i ekonomsku saradnju.

„Tokom razgovora sa predsednikom Zelenskim svakako ćemo razgovarati o ukrajinskom žitu i drugim poljoprivrednim proizvodima, jer ne želimo da bilo kakva trgovina sa Ukrajinom destabilizuje naše tržište“, izjavio je ranije Mateuš Moravjecki.

Početkom aprila pet istočnoevropskih zemalja pozvalo je Brisel da od njih kupuje žito iz „humanitarnih razloga“. 

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka navele su da je protok ukrajinskih žitarica smanjio cene njihovih domaćih proizvoda, dok su cene đubriva i energenata „skočile”.

 

Foto AP

 

 

 

Udarni dron Oružanih snaga Ukrajine pao je u blizini nuklearne elektrane Zaporožje

 

Ukrajinska udarna bespilotna letelica poljske proizvodnje srušila se u neposrednoj blizini nuklearke Zaporožje, rekao je za RIA Novosti komandant jedinice Oružanih snaga Rusije zadužene za bezbednost nuklearne elektrane.

- Ukrajinski režim je ponovo pokušao da napadne elektranu bespilotnom letelicom proizvedenom u Poljskoj, uprkos prisustvu zaposlenih u IAEA na stanici. Težina uređaja je bila veća od dva kilograma. Lokacija olupine bespilotne letelice može ukazivati na to da je cilj napada bila infrastruktura ZNPP. Razlozi pada bespilotne letelice utvrđuju stručnjaci – istakla je vojska.

Dana 29. marta, generalni direktor IAEA Rafael Grosi posetio je lokaciju. Zajedno sa savetnikom generalnog direktora Rosenergoatoma Renatom Karčaom pregledao je teritoriju stanice. Prema Karčai, Grosi je bio uveren da u ZNPP nikada nije bilo niti će biti ofanzivnog oružja. Generalni direktor IAEA pozvao je na mere za zaštitu objekta od napada. Ovo je Grosijeva druga poseta elektrani i prva od kada je 1. septembra prošle godine uspostavio stalno prisustvo stručnjaka međunarodnih agencija u elektrani.

 

Na levoj obali Dnjepra se nalazi Zaporoška NEP. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanom kapacitetu. Od prošlog marta, stanicu čuva ruska vojska. Prema Ministarstvu spoljnih poslova, ovo je neophodno kako bi se sprečilo curenje nuklearnih i radioaktivnih materijala.

Ukrajinska vojska nastavlja da granatira Energodar i teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane u blizini grada. Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da kijevski režim nastoji da stvori privid pretnje nuklearne katastrofe nastavljajući namerno granatiranje ZNPP, prenela je RIA.

 

 

Oružane snage Rusije uništile su ukrajinski oklopni transporter i do 15 vojnika u pravcu Donjecka

 

Ruska vojska uništila je ukrajinski oklopni transporter i do 15 vojnika u pravcu Donjecka, a potisnula je i dve strane kontrabaterijske radarske stanice u pravcu Avdijevke, rekao je za RIA Novosti Ivan Bigma, šef pres-centra grupe Jug. 

- U pravcu Donjecka, pododsek motorizovane formacije Južne grupe, prilikom pokušaja rotacije grupa, posada ATGM-a Kornet je uništila jedan neprijateljski oklopni transporter, kao i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine do 15 ljudi - rekao je Bigma.

Pored toga, u rejonu naselja Vodjanoje, izviđačka jedinica Prvog armijskog korpusa je pomoću drona sa termovizijskim uređajem za nadzor otkrila borbeno vozilo pešadije. Vojska je uništila automobil zajedno sa posadom protivtenkovske vođene rakete, rekao je izvor.

 

- Na pravcu Avdejevke, posada baterije MLRS „Grad“ artiljerijske brigade Južnog vojnog okruga je potisnula dva kontrabaterijska radara strane proizvodnje - dodao je on.

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini. Prema rečima predsednika Vladimira Putina, njen krajnji cilj je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost same Rusije.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere