BRITANSKI PREMIJER OGORČEN: Zbog političke korektnosti ostavili smo brojne silovatelje na slobodi

Novosti online

04. 04. 2023. u 00:07

POLITIČKA korektnost podstakla je seksualnu eksploataciju dece, upozorio je britanski premijer Riši Sunak najavljujući planove koji bi trebalo da stanu na kraj "zlim bandama" koje čine takva dela.

БРИТАНСКИ ПРЕМИЈЕР ОГОРЧЕН: Због политичке коректности оставили смо бројне силоватеље на слободи

Foto: Tanjug/AP photo

Sunak će formirati posebnu jedinicu pod kapom Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala koja će prikupljanjem podataka i njihovom analizom pomagati policiji da identifikuje kriminalce koji čine ova krivična dela, preneo je britanski "Tajms".

-Bezbednost žena i devojaka je najvažnija. Predugo nas je politička korektnost sprečavala da iskorenimo podle prestupnike koji vrebaju decu i mlade žene, rekao je Sunak koji će se sastati sa žrtvama seksualnog nasilja u Lidsu i Velikom Mančesteru.

Posebna jedinica će naročitu pažnju posvetiti podacima o etničkoj pripadnosti prestupnika koje je policija u obavezi da prikuplja od aprila prošle godine.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman istakla je da se mora otvoreno ukazati na činjenicu da neke od ovih bandi čine "pretežno britansko-pakistanski muškarci".

Za Brejverman je ovo "najveći skandal u nedavnoj britanskoj istoriji" u kojem su, kako je navela, vlasti, socijalni radnici, nastavnici, policajci, okretali glavu od zlostavljanja.

Ona je za Bi-Bi-Si rekla da su političari u oblastima u kojima vladaju laburisti "doživeli potpuni neuspeh u preduzimanju konkretnih koraka zbog kulturnih osetljivosti – ne želeći da ispadnu rasisti".

Izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova o ovom pitanju iz 2020. godine pokazao je da su loš kvalitet i nepotpuni podaci o etničkom poreklu prestupnika ometali mogućnost donošenja zaključka o tome da li su prestupnici azijskog porekla previše zastupljeni u takvim slučajevima. U članku se iznosi i podatak da u svega oko 11 odsto slučajeva seksualnog zlostavljanja dece bude podignuta optužnica, a zbog neefikasnosti sudstva i dugih procesa žrtve godinama čekaju pravdu.

Citiraju se i sagovornici koji i dalje smatraju da su ovakve najave iz britanske vlade rasističke i da ne rešavaju problem, kao i da nasilja ima među svim etničkim grupama. Gradonačelnica Zapadnog Jorkšira iz redova laburista Trejsi Brebin tako smatra da "upiranje prstom" ne pomaže.

-Trebaju nam rešenja, dodaje ona.

rt.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest