OPASNI RUSKI PRESRETAČ POSTAO JOŠ MOĆNIJI: MiG-31BM naoružan raketama R-74M, pogađaju mete u zadnjoj hemisferi

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

03. 04. 2023. u 18:50

PREMA izvoru bliskom ruskom vojnom resoru, svi ruski borbeni presretači MiG-31BM bili su naoružani najnovijim raketama vazduh-vazduh kratkog dometa R-74M, takođe poznatim kao RVV-MD (naziv izveštaja NATO-a AA-11 Archer).

ОПАСНИ РУСКИ ПРЕСРЕТАЧ ПОСТАО ЈОШ МОЋНИЈИ: МиГ-31БМ наоружан ракетама Р-74М, погађају мете у задњој хемисфери

Foto: printskrin Jutjub/ Military TV

Napominje se da je sa raketom R-74M presretač dobio proširene mogućnosti u pogledu dometa ugla lansiranja i sada je sposoban da pogađa vazdušne ciljeve čak i u zadnjoj hemisferi po principu „ispali i zaboravi“. Raketa kompenzuje lošu manevarsku sposobnost MiG-31BM dozvoljavajući mu da gađa ciljeve pod ekstremnijim uglovima.

Prema rečima programera, Biroa za specijalno projektovanje i tehnologiju NPO Kurganpribor, nova modifikacija rakete R-74M ima motor na čvrsto gorivo sa vektorom potiska koji se može okretati, što joj obezbeđuje neverovatnu manevarsku sposobnost i maksimalni domet pogađanja cilja do 40 km.


ŠTA ZNAMO O R-74M?

Glava za navođenje je sposobna da detektuje ciljeve u sektoru od 120°, a GOS koordinator može da odstupi 75° od neutralnog položaja. U letu, projektil može dramatično promeniti pravac, pa čak i cilj, zbog upotrebe naprednijeg tragača.

Odnosno, sada su svi visinski presretači MiG-31BM dobili priliku za blisku borbu sa takvim ciljevima kao što su lovci, bespilotne letelice, krstareće i balističke rakete. Takođe, mogućnost pogađanja ovih ciljeva je bez promene ugla napada.

Prema tehničkim karakteristikama, raketa R-74M može da pogađa ciljeve na visini od 20 metara do 20 kilometara i ima povećanu zaštitu od raznih vrsta elektronskih zamki, što je danas važno.

Foto: Printscreen

Nekoliko vojnih stručnjaka već uverava da je ova vrsta naoružanja značajno povećala mogućnosti presretača MiG-31BM. Tradicionalno, još uvek nema detaljnijih karakteristika i informacija o ovom proizvodu u javnom prostoru.


KORIŠĆEN PRVI PUT

Raketa je prvi put predstavljena na forumu Armija 2018, ali je tada njena pojava prošla nezapaženo. Kasnije su se u ruskim medijima pojavile informacije da je početnu seriju ovih projektila naručilo Ministarstvo odbrane.

Foto telegram via bulgarianmilitary.com

Poznato je da su R-74M prvi put upotrebili piloti pomorske avijacije tokom vežbi održanih na Kamčatki 2020. godine. Uz pomoć ove rakete MiG-31BM presretnuta je krstareća raketa lansirana iz obalskog protivbrodskog kompleksa.

Vredi napomenuti da je MiG-31BM prvenstveno dizajniran za borbu na velikim daljinama. Ali danas u vazduhu mogu da sretnu takve protivnike kao što su dronovi i brze rakete. A za ovo im je jednostavno potreban univerzalni set oružja.

Ranije je napomenuto da bi u budućnosti helikopteri Ka-52M i M-28NM takođe trebalo da dobiju iste rakete za borbu protiv visoko manevarskih vazdušnih ciljeva, uključujući lovce. Za sada, međutim, nema informacija o upotrebi R-74M u borbenim dejstvima od strane ruskih jurišnih helikoptera.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana