KINA NAPRAVILA SVEMIRSKU REVOLUCIJU: Prva privatna raketa na tečno gorivo u zemlji lansirana je u nedelju

Đ.G.

03. 04. 2023. u 08:19

PRIVATNO napravljena raketa TL-2 I1 izvela je svoj prvi let u nedelju, noseći satelit u orbitu iz centra za lansiranje satelita Jiukuan na severozapadu Kine. Nalet lansiranja planiran je za 2023. godinu, a Peking se nada da će ove godine rasporediti više od 200 svemirskih letelica.

КИНА НАПРАВИЛА СВЕМИРСКУ РЕВОЛУЦИЈУ: Прва приватна ракета на течно гориво у земљи лансирана је у недељу

Tviter @AJ_FI

TL-2 I1 je raketa-nosač koju je razvila kompanija Spejs pionir, sa sedištem u Pekingu. Uspešno je poleteo u nedelju po podne, a ubrzo potom postavio satelit sa daljinskim otkrivanjem u orbitu oko 500 kilometara iznad Zemlje, javili su kineski mediji. 

Sa lansiranjem, Spejs pionir je postao treća privatna kompanija u Kini koja je izvršila orbitalnu misiju, posle i-Spejsa i Galaktik enerdži. Međutim, Spejs pionir je prvi koji je lansirao raketu na tečno gorivo u orbitu, što je teži zadatak od lansiranja rakete na čvrsto gorivo.

Kako se kineska privatna industrija istraživanja svemira širi, državna svemirska kompanija CASC je u januaru objavila da će izvršiti 60 misija lansiranja u svemir 2023. godine i poslati više od 200 letelica u orbitu. Ova lansiranja će uključivati dve misije sa ljudskom posadom do svemirske stanice Tiangong i prvi let rakete nosača Long Marč 6C.

Najveća raketa u zemlji, Long Marč 5, takođe će ponovo biti u akciji po prvi put od lansiranja misije Tianven 1 na Mars 2020.

Kina je prošle godine izvela 64 lansiranja, stavljajući je na drugo mesto iza samo SAD sa 87, preneo je RT.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!