AMERIKA SPREMA NOVI PAKET VOJNE POMOĆI ZA UKRAJINU: 2,6 milijardi dolara - Kijev čeka municiju za tenkove

Tanjug

01. 04. 2023. u 08:48

SAD pripremaju novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, vredan 2,6 milijardi dolara, koji će uključivati radare, protivtenkovske rakete i kamione za gorivo i on će biti objavljen u ponedeljak, prenosi Rojters prema izjavama tri američka zvaničnika.

АМЕРИКА СПРЕМА НОВИ ПАКЕТ ВОЈНЕ ПОМОЋИ ЗА УКРАЈИНУ: 2,6 милијарди долара - Кијев чека муницију за тенкове

Foto AP

Očekuje se da se u paketu nađe i više vrsta municije, uključujući i onu za tenkove, a tačan spisak vojne opreme biće poznat do kraja vikenda,saopštili su u petak zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.

Paket će uključivati i preciznu vazdušnu municiju, pontonske mostove i vozila za spasavanje oštećenog teškog naoružanja poput tenkova, ali i dodatne rakete za PVO sistem NASMAS, koji je Kijev ranije dobio od Vašingtona.

Oko 2,1 milijarde dolara pomoći dolazi iz posebnog Fonda za pomoć Ukrajini, koji administraciji predsednika Džozefa Bajdena omogućava da naoružanje kupuje direktno od proizvođača, umesto da šalje ono koje se nalazi u američkim skladištima, navodi Rojters.

Preostalih 500 miliona dolara pomoći sastoji se uglavnom od municije, koja će najverovatnije biti uzeta iz američkih zaliha.

SAD su od početka sukoba u Ukrajini poslale vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od preko 30 milijardi dolara, navodi Rojters.

 

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi