FINSKA DOBILA ZELENO SVETLO OD TUSKE: Parlament u Ankari ratifikovao članstvo Helsinkija u NATO

Tanjug

30. 03. 2023. u 23:37

TURSKI parlament je poslednji među 30 članica alijanse koji je ratifikovao članstvo Finske, nakon što je mađarski parlament usvojio sličan zakon ranije ove nedelje.

ФИНСКА ДОБИЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ОД ТУСКЕ: Парламент у Анкари ратификовао чланство  Хелсинкија у НАТО

Foto AP

Predsednik Redžep Tajip Erdogan je početkom marta rekao da je Finska dobila blagoslov od Turske nakon što su preduzeli konkretne korake u vezi sa razbijanjem grupa koje Ankara smatra terorističkim.

Podsetimo, u maju 2022. godine Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO, međutim, njihovu kandidaturu za ulazak je odmah odbila Ankara koja je zahtevala da nordijske zemlje proglase kurdske organizacije terorističkim, izruče Turskoj osobe koje su optužene za terorističke aktivnosti ili pomaganje i podržavanje pokušaja državnog udara 2016, zajedno sa ukidanjem zabrana na isporuku oružja Turskoj.

Foto: Profimedia

Sana Marin

Ankara je kasnije preispitala svoj stav prema Helsinkiju, ističucći da je generalno poštovao uslove sporazuma iz memoranduma o borbi protiv terorizma potpisanog sa Finskom i Švedskom. Turska i dalje ima ozbiljne pritužbe prema Švedskoj i navodi da Stokholm još nije spreman za pridruživanje NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!