"RUSIJA IMA JEDINSTVENO ORUŽJE" Patrušev uveren - "Može da uništi bilo kog protivnika, uključujući SAD"

Novosti onlajn

27. 03. 2023. u 15:26

UVERENOST Vašingtona u mogućnost da ne dobije odgovor na preventivni raketni udar na Rusiju u slučaju direktnog sukoba „veoma je opasna glupost”, Rusija ima jedinstveno oružje kojim je u stanju da uništi svakog protivnika, uključujući i SAD, u slučaju pretnje njenom postojanju, upozorio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

РУСИЈА ИМА ЈЕДИНСТВЕНО ОРУЖЈЕ Патрушев уверен - Може да уништи било ког противника, укључујући САД

Foto: MUP Srbije/Shutterstock/Ilustracija

On je u intervjuu za „Rusku gazetu“ komentarisao pisanje niza medija o tome da je ranije u martu, prema podacima servisa „Flajt radar 24“, američki strateški bombarder B-52H vežbao uslovni nuklearni udar na Sankt Peterburg, s rastojanja od 200 kilometara iznad ostrva Gotland u Baltičkom moru.

- Američki političari, zatočeni u sopstvenoj propagandi, iz nekog razloga ostaju uvereni u to da bi u slučaju direktnog sukoba s Rusijom SAD bile sposobne da izvedu preventivni raketni napad nakon kojeg Rusija ne bi mogla da odgovori. To je kratkovida glupost, pri čemu je veoma opasna - rekao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, neko na Zapadu već razmišlja o revanšu koji će dovesti do vojne pobede nad Rusijom, zaboravaljajući istorijske lekcije.

- Na to možemo da kažemo samo jedno. Rusija je strpljiva i nikoga ne plaši vojnom prednošću, ali ima savremeno, jedinstveno oružje, sposobno da uništi bilo kog protivnika, uključujući SAD, u slučaju da postoji opasnost po njeno postojanje - rekao je Patrušev.

On je istakao da će SAD nakon pokušaja da oslabe Rusiju preći na Kinu koja je njihov najveći ekonomski konkurent.

- Makar od 1945. godine izvor svake eskalacije napetosti u globalnim razmerama jeste nezaustavljiva težnja američkih vlasti da sačuvaju vrhovnu ulogu u svetu. Kako oni misle, sada im u tome smetaju dve velike države: Rusija i Kina - rekao je Patrušev.

On je naveo da Rusija smeta SAD zbog toga što „ne samo da vodi samostalnu politiku jačanja višepolarnog sveta, nego u velikoj meri i prevazilazi Ameriku u duhovno-moralnom i vojnom smislu“.

- Kina je glavni ekonomski konkurent SAD. Odmah nakon pokušaja da oslabi Rusiju Vašington će preći na Kinu - dodao je Patrušev.

Patrušev je, takođe, ukazao na to da je Rusija, nakon raspada Sovjetskog Saveza, „radila na svojim greškama“ i da sada može da obezbedi i unutrašnju stabilnost i bezbednost od spoljnih pretnji.

On je podsetio na to da su konkretne mere za uništenje Sovjetskog Saveza odobrene pre 75 godina poznatom direktivom Saveta za nacionalnu bezbednost SAD - NSC 20/1 „Zadaci za Rusiju“. Po sadržini i duhu taj dokument od 18. avgusta 1948. godine bio je vojno-strateške prirode bez vremenskih ograničenja – zapravo za sva vremena i za sve moguće scenarije.

- S raspadom Sovjetskog Saveza na Zapadu je nastala euforija. Međutim, nije dugo trajala, jer je Rusija radila na greškama. Danas naša zemlja može da obezbedi ne samo unutrašnju stabilnost, već i bezbednost svog naroda od spoljne pretnje - naglasio je Patrušev.

On je dodao da Zapad ozbiljno greši očekujući propast ruske ekonomije i rast neraspoloženja među žiteljima Rusije.

- Zbog toga (zapadni) lideri besne zbog odmerene reakcije Rusije na sankcioni pritisak. Naša zemlja nervira one koji upravljaju SAD i Evropom zbog svoje ekonomske samostalnosti, sirovinske nezavisnosti, naučne misli. Iste te zemlje Zapada su u celini i potpuno zavisne od transnacionalnih kompanija, svetskih poslovnih lanaca - naveo je Patrušev i dodao da bi države poput Francuske ili Velike Britanije „zapale u haos“, kada bi im bile uvedene sankcije kao Rusiji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

"MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

OSAM OD 10 VOZAČA NIJE ZNALO: Greška koja može da dovede do ozbiljnog OŠTEĆENJA auta