RUSI RASPOREĐUJU UBITAČNE RAKETE NA OSTRVU: Jačaju snage usmerene na vernog američkog saveznika, oglasio se Šojgu

Novosti online

22. 03. 2023. u 15:53

RUSIJA je danas saopštila da je deo njenog protivraketnog odbrambenog sistema Bastion raspoređen na Paramušir, jedno od Kurilskih ostrva u severnom Tihom okeanu. Japan smatra neka od ovih ostrva svojom teritorijom.

РУСИ РАСПОРЕЂУЈУ УБИТАЧНЕ РАКЕТЕ НА ОСТРВУ: Јачају снаге усмерене на верног америчког савезника, огласио се Шојгу

Foto: Profimedia/Ilustracija

Taj potez je deo šireg jačanja odbrane Rusije u njenim ogromnim dalekoistočnim regionima, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu, delimično kao odgovor na, kako je rekao, napore SAD da "obuzda" Rusiju i Kinu.

Šojgu je razgovarao sa najvišim ruskim vojnim liderima dan nakon što su predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping zacementirali svoje "neograničeno" partnerstvo sporazumima o dubljoj energetskoj i vojnoj saradnji.

- Da bi obuzdale Rusiju i Kinu, Sjedinjene Države značajno povećavaju svoje vojno prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu, jačajući političke i vojne veze sa saveznicima, nastavljajući da stvaraju novu američku bezbednosnu arhitekturu u regionu - rekao je Šojgu, prema objavi Ministarstva odbrane Rusije.

Šojgu je rekao da će sistem Bastion ojačati rusku bezbednost oko Kurilskih ostrva. Japan, bliski saveznik SAD, polaže pravo na četiri južna Kurilska ostrva koja su zauzele sovjetske snage na kraju Drugog svetskog rata.

Japan ne polaže pravo na Paramušir, jedno od severnih Kurilskih ostrva. Ovo pitanje je sprečilo Moskvu i Tokio da potpišu mirovni sporazum koji bi zvanično okončao neprijateljstva.

Ruske oružane snage na istoku zemlje dobile su tokom prošle godine oko 400 komada savremene vojne opreme, uključujući avione SU-57 i protivvazdušne raketne sisteme, rekao je Šojgu.

- Vojne sposobnosti Istočnog vojnog okruga su značajno porasle - rekao je on.

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA - Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir