KO JE RUSKINJA KOJU HAG ŽELI DA UHAPSI ZAJEDNO SA PUTINOM? Zovu je "Majka Rusija", a evo šta je njen zadatak

Novosti Onlajn

18. 03. 2023. u 21:18

MEĐUNARODNI krivični sud (ICC) izdao je u petak naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marie Aleksejevne Lvove-Belove.

КО ЈЕ РУСКИЊА КОЈУ ХАГ ЖЕЛИ ДА УХАПСИ ЗАЈЕДНО СА ПУТИНОМ? Зову је Мајка Русија, а ево шта је њен задатак

Foto: EPA

Oboje se suočavaju s optužbama da su počinili ratne zločine povezane s ratom Rusije i Ukrajine. MKS navodi da su Lvova-Belova i Putin vršili nezakonitu deportaciju đece iz Ukrajine u Rusku Federaciju.

Lvova-Belova, koja se u medijskim izvještajima ponekad naziva i Majkom Rusijom, radi kao komesarka za prava deteta u Ruskoj Federaciji, a na toj funkciji je od kada ju je Putin imenovao 2021. godine. Nedavno je dospela na naslovne strane kada je na svom Telegram kanalu podelila informaciju da pomaže u povezivanju ukrajinske dece sa ruskim roditeljima u nadi da će ih usvojiti.

U proleće 2022. Lvova-Belova je u svoju porodicu usvojila ukrajinskog tinejdžera. Dete je došlo iz Mariupolja, koji su napali Rusi. Ona je navodno iskoristila primer kao tranziciju koju čine ukrajinska deca kada stignu u Rusiju. Posle nekoliko meseci, ukrajinsko dete počinje da "voli" Rusiju.

- Kada smo ih doveli na teritoriju Moskovske oblasti da se malo oporave, počela je priča da su negativno govorili o Putinu, govorili svašta ružno, pevali himnu Ukrajine 'Slava Ukrajini' i sve to - rekla je Lvova-Belova, prenosi BBC.

"Dakle, postoji ova vrsta negativnosti, možda u početku, ali onda se to pretvara u ljubav prema Rusiji."

CNN je u februaru izvestio da Lvova-Belova nastavlja posećivati ​​teritorije pod ruskom okupacijom u Ukrajini i prati ukrajinsku decu nazad u Rusiju, gde ih potom usvajaju ruske porodice. Prema izveštaju, Putin je dao Lvov-Belovoj dozvolu da preduzme "dodatne mere" za oporavak dece bez roditeljskog staranja na ruskim ilegalno pripojenim teritorijama Ukrajine, uključujući Zaporožje, Herson, Lugansk i Donjeck.

Lvova-Belova često deli fotografije i video zapise dece koja naizgled uživaju u novim porodicama na svom Telegram kanalu.

Međutim, ICC je presudio da je rad Lvove-Belove mračniji nego što se to činilo na društvenim mrežama. Navodbno je optužena za nezakonitu deportaciju dece i ilegalno prebacivanje dece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

ICC je objavio saopštenje u kojem se navodi da su zločini počinjeni na teritoriji Ukrajine počevši od 24. februara 2022. godine, kada je Rusija pokrenula svoju agresiju na Ukrajinu. Operacija je ubrzo prerasla u rat punih razmera.

- Postoje razumni razlozi za verovanje da gospođa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, jer je dela počinila direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih - navodi se u saopštenju MKS-a.

Putin se suočava sa sličnim optužbama, a za ruskim predsednikom je izdat nalog za hapšenje zbog navodnog izvršenja nezakonite deportacije dece i nezakonitog prebacivanja dece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

BONUS VIDEO: PUTIN NA BOŽIĆNjOJ LITURGIJI - Predsednik Rusije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)