NALOG ZA HAPŠENJE PUTINA TEK POČETAK: Šta je Evropa spremila za Rusiju?

Tanjug

17. 03. 2023. u 20:11

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je izdavanje naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina važna odluka za međunarodnu pravdu, preneo je Rojters.

НАЛОГ ЗА ХАПШЕЊЕ ПУТИНА ТЕК ПОЧЕТАК: Шта је Европа спремила за Русију?

Foto: Profimedia/Alexander NEMENOV

- Ovo je važna odluka za međunarodnu pravdu i za narod Ukrajine - rekao je on. 

Borelj je rekao da je taj potez samo početak procesa odgovornosti Rusije za zločine i zverstva u Ukrajini. Borelj je vest o nalogu za hapšenje Putina primio za vreme posete Skoplju.

Nakon susreta sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim on je rekao da je Međunarodni krivični sud (MKS), izdao nalog za hapšenje Putina zato što je “odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije dece i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Ruskoj Federaciji''.

Istakao je da MKS smatra da postoji razumna osnova da se veruje da "Putin ima individualnu odgovornost  za ove zločine". 

- Mi iz Evropske unije smo uvek jasno stavljali na znanje da svi odgovorni za nelegalnu agresiju protiv Ukrajine treba da budu izvedeni pred lice pravde. Ovaj nalog MKS-a je samo početak procesa odgovornosti ruskog lidera za zverstva i zločine počinjene u Ukrajini - izjavio je Borelj i dodao da nekažnjivosti ne sme da bude.

BONUS VIDEO: PUTIN NA BOŽIĆNjOJ LITURGIJI - Predsednik Rusije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati