Snimci ukrajinskih vojnika koji skrnave Kuran nisu autentični (ISPRAVKA)

Novosti onlajn

18. 03. 2023. u 12:37

NAŠ portal preneo je vest da je čečenski lider Ramzan Kadirov obećao nagradu od pet miliona rubalja (oko 65.000 dolara) za likvidaciju navodnog ukrajinskog vojnika koji je skrnavio Kuran i 10 miliona ukoliko bude uhvaćen živ.

Снимци украјинских војника који скрнаве Куран нису аутентични (ИСПРАВКА)

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Kada god da se to dogodi, danas, sutra, za godinu, novac će čekati - napisao je Kadirov na Telegram kanalu, dodavši da je svejedno ko će to učiniti: "vod, grupa, pojedinac, drug iz rova".

Prethodno je čečenski lider objavio snimak na njegovom Telegram kanalu na kome se pripadnici oružanih snaga rugaju Kuranu i spaljuju ga, pa obećao da će ih naći i kazniti.

 

Ipak, kako nam je u svojoj analizi ukazao portal Raskrinkavanje.ba, taj snimak nije autentičan i na njemu se ne nalaze ukrajinski vojnici.

O ČEMU SE TAČNO RADI?

Snimci koji navodno prikazuju ukrajinske vojnike koji skrnave Kuran deljeni su i ranije na ukrajinskom i ruskom govornom području. Njima se bavio ukrajinski portal za proveru činjenica StopFake u analizi 17.3.2023. godine. Naveli su da vojnici netačno izgovaraju ukrajinske reči, odnosno da je jasno da im to nije maternji jezik.

Muftija duhovne uprave muslimana Ukrajine (UMMA) Said Ismagilov u objavi na Fejsbuku osudio je širenje lažnih vesti o ukrajinskim vojnicima koji skrnave Kuran, te je naglasio da vojnici na snimku kažu "čurban knjiga", kao i da Ukrajinci "nemaju tu reč". Naveo je i da je cilj ovakve propagande izazivanje besa među muslimanima u Ukrajini.

Dakle, ne može se reći da su na snimcima ukrajinski vojnici, upravo zbog pomenutog načina govora koji to demantuje, te je ovo ocenjeno kao prenošenje lažnih vesti.

Izvinjavamo se čitaocima na plasiranju neproverenih informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)