BLINKEN O ISLAMOFOBIJI: Muslimani širom sveta prečesto suočeni sa diskriminacijom i mržnjom

Tanjug

16. 03. 2023. u 00:01

MUSLIMANI širom sveta suviše se često suočavaju sa diskriminacijom i mržnjom zbog svojih verskih uverenja, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken povodom Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije.

БЛИНКЕН О ИСЛАМОФОБИЈИ: Муслимани широм света пречесто суочени са дискриминацијом и мржњом

Foto Tanjug/AP

Ujedinjene nacije su prošle godine proglasile 15. mart Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije, a tog dana se obeležava i godišnjica od terorističkog napada izvedenog 2019. godine u dve džamije u gradu Krajstčerču na Novom Zelandu.

Tog dana, naoružani napadač je izvršio upad u dve džamije, ubio 51 vernika, a ranio njih 40.

U saopštenju Stejt departmenta, Blinken podseća da svaka osoba, gde god da živi, ima pravo na slobodu misli, savesti, veroispovesti i uverenja, uključujući slobodu da promeni svoja uverenja ili da ne veruje.

Ukazuje se da svaka osoba takođe ima slobodu, bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, da manifestuje svoja uverenja tokom bogosluženja, obreda, različitih praksi i podučavanja.

-Na ovaj dan skrećemo pažnju na ljude širom sveta koji su maltretirani, pritvoreni, zatvoreni ili čak ubijeni zbog toga kako se identifikuju i šta praktikuju, zbog prelaska na islam ili zbog toga što su percipirani kao muslimani, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!