VRHUNAC PROGONA PRAVOSLAVLJA: Moskva uputila apel međunarodnim telima zbog naredbe monasima da se isele iz kijevske svetinje

A.Vojinović

16. 03. 2023. u 12:29

NAREDBA Kijeva upućena monasima koje smatra "proruskim", da se do 29. marta isele iz prostorija u Kijevsko-pečerskoj lavri, izazvala je oštre akcije Moskve. MIP Rusije ovaj potez je ocenilo kao "vrhunac progona kanonskog pravoslavlja u Ukrajini".

ВРХУНАЦ ПРОГОНА ПРАВОСЛАВЉА: Москва упутила апел међународним телима због наредбе монасима да се иселе из кијевске светиње

Kijevsko-pečerska lavra, Foto Vikipedija

Situaciju je dodatno zakuvao ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačensko izjavom da bi monasi mogli da ostanu u manastiru ukoliko pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU)?! Moskva se zbog drastičnih poteza Kijeva obratila međunarodnim telima.

Zbog iseljenje monaha iz jedne od najstarijih i najuglednijih svetinja sagrađene davne 1015. godine za vreme Kijevske Rusije, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uputio je pisma generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guteresu i predsedniku OEBS-a. Pozvao ih je da utiču na Kijev i spreče nasilno iseljenje monaha.

- Ovo je nedopustivo kršenje ljudskih i ustavnih prava pravoslavnih vernika u Ukrajini. U osnovi tih kršenja je represivna politika kijevskog režima usmerenog na uništavanje UPC. Iza ove odluke krije se želja da se pod izmišljenim izgovorom pomoću represije kanonskoj pravoslavnoj crkvi oduzme jedna od njenih glavnih svetinja - poručio je Lavrov.

On je u pismu naveo nekoliko primera progona kanonske pravoslavne crkve među kojima je i masovna zaplena hramova UPC, nezakonito gašenje njihovih zajednica pod plaštom navodnog dobrovoljnog prelaska pod drugu jurisdikciju, sankcije protiv episkopa, pritisak na sveštenike.

Povodom iseljavanja monaha iz svetinje koja je pod zaštitom Uneska od 1990. godine, oglasio se i papa Franja. Poglavar katoličke crkve je pozvao na poštovanje verskih lokacija u Ukrajini i zamolio zaraćene strane da u Ukrajini poštuju verska mesta. Pozdravio je ljude koji posvećuju svoje živote molitvi, koje god da su veroispovesti.

ZAHAROVA: TALAC KIJEVSKOG REŽIMA

NA izjavu ukrajinskog ministra Tkačenka je reagovala i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. "Direktno, bez ikakvog snebivanja, kijevski režim je izneo zločinačku logiku", poručila je Zaharova dodavši da je "sloboda veroispovesti u Ukrajini talac tog režima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna