ITALIJA KOJA ODUSTAJE OD KONTROLA I LEČENJA: Preko četiri miliona Italijana diže ruke od pregleda

16. 03. 2023. u 10:57

Preko četiri miliona Italijana diže ruke od ispitivanja i specijalističkih pregleda, iako sa zdravstvenim problemima, jer su liste čekanja toliko krcate da ili se napušta misao o ispitivanju ili građani, ko može, to čini o sopstvenom trošku.

ИТАЛИЈА КОЈА ОДУСТАЈЕ ОД КОНТРОЛА И ЛЕЧЕЊА: Преко четири милиона Италијана диже руке од прегледа

Foto: J. J. B.

Cena specijalističkih pregleda o sopstvenom trošku stigla je od 37 posto na 41,8 posto. Od svakih 10 evra koje potrošimo za lekove ili lečenja, iako se poseduje državno osiguranje, 2,5 evra je iz sopstvenog džepa, jer je državna sanitarna usluga na nacionalnom nivou kratka sa resursima personala ili se pribegava lažiranju, građanin ne može da proveri istinsko stanje popunjenosti termina za preglede, rečju vreme čekanja za preglede je „biblijsko“.

     Italijanski statističiki Zavod (Istat) predstavio je u Senatu Izveštaj koji je doneo nepobitne podatke: od perioda pre pandemije pa zaključno sa 2022. godinom broj onih koji su se odrekli provere zdravstvenog stanja i poseta lekarima specijalistima od 3,5 miliona popeo se na 4 miliona, odnosno 7 posto populacije.

      Razlozi su ponajpre enormne liste čekanja koje su zaustavile 4,2 posto populacije i onih koji se odnose na ekonomske razloge je 3,2 posto. Ministar za Zdravlje Oracio Skilaći apeluje da treba koristiti što više i privatne ustanove u takvim nagomilanim listama čekanja, tamo gde su one uvezane sa pokrivanjem od strane države. I otvoreno kaže da je reč o „šminkanju“ stanja koje uzimaju sanitarne ustanove kako državne, tako i one koje su privatne a uvezane sa nadoknadom od države, jer pre isteka godine vide da su ispod planiranog budžeta.

      Radi stimulisanja u razrešavanju takvog stanja opet se misli na njih jer je stigla odluka o nameni dodatnih 500 miliona evra od kojih je 150 privatnom sektoru. Kvota osoba koja je je ostvarila specijalističke preglede u tri godine je od 42,3 sišla na 38,8 procenata sa najgorim stanjem na jugu Italije i problem se odnosi na stanovništvo svih uzrasta, ali posebno na starije osobe i na žene. U zaključku Izveštaja stoji da se u Italiji u 2022. nije uspelo u nadoknadi sanitarnih usluga na nivou pre pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!