SUNAK NE ODUSTAJE: Britanski premijer pozvao na ubrzavanje vojne pomoći Ukrajini

Novosti onlajn

14. 03. 2023. u 08:25

BRITANSKI premijer Riši Sunak pozvao je na ubrzavanje i intenziviranje zapadne vojne pomoći Ukrajini.

СУНАК НЕ ОДУСТАЈЕ: Британски премијер позвао на убрзавање војне помоћи Украјини

FOTO: AP/Tanjug

- Mislim da je sada važno da ubrzamo i intenziviramo našu podršku Ukrajini - rekao je Sunak u intervjuu za američku televiziju „En-Bi-Si“.

Sunak je primetio da je međunarodni odgovor na pokretanje vojne operacije Rusije u Ukrajini služio da bi se bilo koja zemlja obuzdala da pokrene neprijateljska dejstva.

- Mislim da je najbolje što možemo da uradimo za obuzdavanje neprijateljskih dejstava bilo koje zemlje bilo gde je da činimo ono što trenutno činimo u Ukrajini. A ispravna stvar u ovim uslovima je da pružimo Ukrajini svu podršku koja joj je potrebna da bi se odbranila - istakao je britanski premijer.

On je dodao da bi isporuke oružja iz Kine Rusiji bile „veoma zabrinjavajući i opasan razvoj događaja“.

- Mislim da su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i sve zemlje poslale snažnu poruku pozivajući Kinu i bilo koju zemlju da ne podržava Rusiju u ovom sukobu - rekao je Sunak.

Upitan da li bi podržao uvođenje sankcija Kini ako bi ona isporučivala oružje Rusiji, on je odgovorio da je sankcije uvek najbolje „uvoditi u koordinaciji sa saveznicima“.

Sunak je Kinu nazvao najvećom pretnjom britanskim ekonomskim interesima i sistemskim izazovom svetskom poretku.

- Ponašanje koje u poslednje vreme vidimo iz Kine je zabrinjavajuće - rekao je premijer, optužujući kineske vlasti za „sve autoritarnije ponašanje kod kuće“ i vođenje sve asertivnije spoljne politike.

Sunak je otputovao u SAD kako bi prisustvovao samitu američko-britansko-australijskog odbrambenog partnerstva AUKUS, koji se naširoko smatra projektom za obuzdavanje Kine. Lideri triju zemalja zvanično su objavili planove za izgradnju nuklearne podmorničke flote za Australiju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

BUGARI ZA VOJNU NEUTRALNOST I PROTIV NATO: Bugarske i ruske zastave na protestima u Sofiji


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave