SUNAK KOD MAKRONA : Podrška Ukrajini, vojni prioritet

NA krakte staze, naša želja je da pomognemo Ukrajini da istraje i da sprovede kontraofanzive koje namerava da vodi. Trenutni prioritet je vojni. Naša perspektiva je da se stvori održivi mir, u trenutku kada to Ukrajina bude odabrala, i pod njenim uslovima.

СУНАК КОД МАКРОНА : Подршка Украјини, војни приоритет

Foto AP

To je u petak, na zajedničkoj konferenciji za medije u Jelisejskoj palati sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, poručio francuski predsednik Emanuel Makron. Sunak se složio s Makronom.

- Želimo da Ukrajina dobije ovaj rat – rekao je šef britanske vlade.

Takođe, povodom aktuelnih protesta u Gruziji, na optužbe Rusije da u time vidi ruku Zapada, francuski predsednik je između ostalog poručio:

- Postoji tendencija koja nije nova u Kremlju da smatraju da su svi pokreti naroda manipulacija spolja, jer vlada duboko ubeđenje da nema javnog mišljenja i slobodnih naroda. Imamo pravo kao stara demokratija da mislimo drugačije.

U Jelisejskoj palati je u petak održan samit Francuska-Velika Britanija, a Makron je podsetio da se dve vlade na ovaj način nisu srele poslednjih pet godina, i da su se u međuvremenu dogodili pandemija, energetska kriza, inflacija, rat u Evropi i izlazak Velike Britanije iz EU. Ovaj samit je zamišljen kao obnavljanje partnerstva, posle perioda zategnutosti, u zajedničkom sučeljavanju s aktuelnim izazovima, od bezbednosnih problema do klimatskih promena.

- Želimo da radimo zajedno. Ovo je trenutak novog početka – kazao je Makron.

Jedna od glavnih tema je bila zaustavljanje ilegalne imigracije.

- Zapadni Balkan, Evropa, Francuska, Velika Vritanija, svi moramo da radimo ruku pod ruku – istakao je francuski predsednik.

Riši Sunak je naglasio da je namera da se razbije ekonomski model kriminalnih organizacija koje trguju ljudima.

- Uzbuđen zbog budućnosti koju možemo da gradimo zajedno. Mersi mon ami – kazao je Sunak i istakao da su postignuta tri dogovora, o imigracijama, energetici i bezbednosti.

Makron je naglasio nameru da se ojača energetska saradnja dve zemlje, između ostalog i u nuklearnoj civilnoj energiji. Što se tiče bezbednosti u svetu, francuski predsednik je rekao da su Velika Britanija i Francuska, kao stalne članice SB UN, svesne važnosti zajedničkog delovanja i odgovornosti u aktuelnoj situaciji u svetu.

Do ovog samita došlo je pred posetu britanskog kralja Čarlsa Trećeg Francuskoj koja je predviđena od 26. do 29. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!